Szívekbe virágot ültet

2023.11.20. 10:30

Szí Árpád verseskötetét mutatták be a balatonedericsi tájházban

A Nők a Balatonért Egyesület (NABE) helyi csoportja telt házas kulturális és gasztronómiai délutánt szervezett a tájházban.

Tóth B. Zsuzsa

Szí Árpádot és kötetét Horváth Marianna mutatta be

Forrás: önkormányzat

A balatonedericsi költő, Szí Árpád válogatott műveit egy csokorba gyűjtve, nyomtatásban megjelent “Szívekbe virágot ültetek” című verseskötetének bemutatóján a költő életútját a csoportjának elnöke, Horváth Marianna mutatta be. Az interaktív beszélgetés során néhány költemény is elhangzott, így kirajzolódott a költő egyénisége, személyisége, látásmódja és érzelemvilága. A közönség olykor meghatódva, máskor derűs mosollyal hallgatta a költő és Marianna által felolvasott verseket. 

Amint az Mariannától elhangzott, Szi Árpád 1956-ban született Balatonedericsen harmadik gyermekként a családban. Gyökerei oda kötik, ott járt Általános Iskolába. A szakmunkás iskola elvégzése után a TSZ-ben traktorosként dolgozott, majd bevonult katonának és azt követően kezdett verseket írni. Azóta folyamatosan veti papírra mély gondolatait és érzelmeit közvetítő költeményeit. Mély érzésű, család szertő mivolta a szüleihez, gyermekeihez és feleségéhez fűződő viszonya, kötődése a kötetben szereplő verseiből is kitűnik. Lesencefalusi lányt vett feleségül 1981-ben, két gyermekük született, Balatonedericsen telepedtek le, azóta is ott élnek. 

Major Julcsi biztatására született meg a Balatoni Halászok himnusza, amely még külföldön is ismertté vált. A verses kötet létrejöttében és kiadásában fiának, Árpádnak nagy szerepe volt, sokat dolgozott rajta. A könyvbemutató végén Szí Árpád elmondta azt az 1993-ban írt, “A negyven halász legendája” című, legismertebb költeményét, amely az évek során több elismerést kapott. Többek között a Veszprémi Érsekség pályázatán elnyert első helyezést, valamint e verset a vonyarcvashegyi Szent Mihály kápolnánál emléktáblán is megörökítették az utókor számára. Végezetül a költő megajándékozta a jelenlevőket egy-egy dedikált verseskötettel. 

A könyvbemutatót követően a Keller család mindenkit megkínált halászlével, amelyet Zsóka készített el a férje, László által fogott balatoni halakból. Sokan érkeztek az eseményre süteményekkel, saját borokkal, pálinkákkal, késő estébe nyúló, vidám beszélgetéssel zárult az író-olvasó találkozó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában