Liba előtt, liba után

2023.11.12. 20:00

Színvonalas programokkal ünnepelték a Márton-napot a Káli-térségben

Az idei Márton-nap nem csupán a libavacsoráról és az új bor kóstolgatásáról szólt a Káli-térségben. Két kicsiny faluban is magas színvonalú kulturális, művészeti események zajlottak a jeles napon.

Hegyi Zoltán
Forrás: Napló

A térség jelentős kulturális tényezője, a Káli Kövek Közhasznú Alapítvány képzőművészeti klubja a kékkúti Kőkút kertvendéglővel összefogva és a Petőfi 200, valamint a Himnusz 200 pályázatok sikerén felbuzdulva rajzpályázatot hirdetett a környék óvodásai és általános iskolásai körében, Szent Márton püspök kapcsán. A felhívásra rengeteg pályamű érkezett, az eredményhirdetésre pedig zsúfolásig megtelt a vendéglő. Közhely, de igaz, a gyerekek öröménél nincs tisztább, felhőtlenebb boldogság. Ez szinte tapintható volt a helyszínen a díjak átadásakor és az ezt követő kézműves-foglalkozáson is. Az alkotások egyébként – a művek nagy száma miatt vetésforgószerűen – még két hónapig megtekinthetőek a Kőkútban. Mindemellett nagy sikert aratott a Határtalan Hangok Közhasznú Alapítvány ünnepi Folkklubjának programja is, többek között a Bajkó zenekar muzsikájával, Navratil Andrea libás Dúdolójával és a Badacsony-Tördemic néptáncegyüttes felcsíki táncházával.

Forrás: Napló

Mire sor került a lámpás sétára, a Tapolcai-medence ékkövében, Káptalantótiban a Vulkánok Völgye Egyesület szervezésében megkezdődött a Műfajok találkozása a Káli-térségben című programsorozat második előadása. Ismét bebizonyosodott, hogy amennyiben egy kicsiny faluban található professzionális hangszer, esetünkben egy zongora, a település alkalmassá válik akár világsztárok fellépésére is. Ezen az estén a Koncertsorozat a jazz, a gospel és a komolyzene  jegyében, a klasszikus zene és a jazz kapcsolata, fúziója, egymásra hatása a zongora tükrében elnevezésű előadásra került sor, amely akár Leonard Bernstein egykori zseniális sorozatában is megállta volna a helyét. Olyan volt, mintha egyszerre lettünk volna egy koncerten és a zongora tanszék valamelyik óráján. Mire Bachtól Mozarton és Chopinen át eljutottunk Bartókig és a jazzig, zenetörténeti képzésen és egy bravúros rögtönzésekkel teli hangversenyen estünk át, és ezután talán egy kicsit másként is hallgatunk majd zenét. 

Forrás: Napló

Binder Károly remek tanár, előadó és zongorista, Borbély Mihály csodásan fújt, mint mindig, és sokra hivatott tanítványokat ismerhettünk meg Horváth Szabolcs és Kiss Károly személyében. Mindehhez társult még a teltházas terem közösségi, összetartozás-élménye, amelyről Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter is beszélt rövid bevezetőjében. 

Nem mellékesen mindkét esemény ingyenesen volt látogatható a Veszprém–Balaton EKF program létének és támogatásának köszönhetően.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában