Helyi kultúra

2023.11.15. 09:45

Újságsirató

Kellei György

Lassan harminc éve jelent meg Erki Edit újságíró, szerkesztő Kávéház-sirató – Törzshelyek, írók, műhelyek című kultúrtörténeti kötete, amelyben a 20. századi irodalmunk eltűnt budapesti törzshelyeit mutatja be. Legendás alkotó­bázisok népesítették be a fővárost, ahol írók, költők és más művészek találkoztak egymással, az asztalokon kávé és nádfonatú újságtartó. Néhány közülük: Centrál, New York, Hadik, Hungária, Luxor és a későbbi generációnak az óbudai Sipos vendéglői tanya, ahova Bertha Bulcsu, Gyurkovics Tibor, Csukás István, Galsai Pongrácz, Kardos G. György és a napokban 92. születésnapját ünneplő Szakonyi Károly járt. 
Kávéházak még léteznek, a Balaton-parti városokban nyaranta egymást érik a kedvelt korzókon. Gyakran megfordulok olyan településeken is, melyek belvárosában elegáns kávézók várják a vendégeket. Ezek szolid kikapcsolódást adó helyek, és sokféle egzotikus feketét kínálnak gusztusos csészékben, de hogy közben kezembe vehetem-e kedvenc napilapomat, nevetséges ábránd marad. Miért is siránkozom, mikor ott az okostelefon, az internet. Ám nem is a kávéházakból hiányzó újságok aggasztanak igazán. A postákból már eltűntek az újságosfülkék; s tudok olyan városról, ahol rohamléptekkel többet is felszámoltak, a belváros maradt lapok nélkül. 
Újságsiratómat friss döbbenet indukálta. Az elmúlt napokban, hosszú idő után, betértem a balatonfüredi vasútállomásra. Emlékeztem, hogy a váróteremben újságokat is árusító kis büfé üzemel. Nos, csodálkozva konstatáltam, hogy a hajdani áruda helyére kávét, italokat, édességeket áruló kuckó telepedett. Pultja mögül helyes, fiatal hölgy mosolygott rám. Felsültem, úgy éreztem, mintha lekéstem volna a vonatot. Retró gondolkodásom és vágyam, hogy minden a régi, cserben hagyott. Vigasz, hogy a szupermarketekben még hozzájuthatunk újságokhoz, igaz, némelyekből alig párat rendelnek. Vásárláskor látom, hogy az igény még nem veszett ki teljesen az emberekből, noha a „tömegkielégülés veszélyei már mutatkoznak” – írta Márai Sándor a Füves könyvben. „Egy kultúra nemcsak akkor pusztul el, ha Athén és Róma finom terein megjelennek csatabárddal a barbárok, hanem elpusztul akkor is, ha ugyanezek a barbárok megjelennek egy kultúra közterein és igény nélkül nagy keresletet, kínálatot és árucserét bonyolítanak le.” Mit tehetünk? Márai azt javasolta, hogy fanyalgás helyett válogassunk, szigorúan és könyörtelenül. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában