Veol podcast

2023.12.28. 20:00

Különleges élményeket szerzett Rómában Géczi János író-képzőművész

Egy sikeres magyar ösztöndíjpályázatnak köszönhetően Rómában dolgozott az elmúlt időszakban Géczi János író-képzőművész, művelődéstörténész – dekollázsokat készített az örök városban a Veszprém megyei Príma, Gizella-, József Attila-díjas alkotó, megszámlálhatatlan irodalmi mű szerzője. Géczi János emellett kiadta a Cholnoky-történetek a Tiltott Ábrázolások Könyvéből című legújabb könyvét, de nemrégen azt mondta, további művek, képzőművészeti gyűjtemény bemutatására készül – a műsor vendége Géczi János.

Komaniczki Zoltán

Géczi János

Fotó: Komaniczki Zoltán

A beszélgetésből kiderül, Géczi János a közelmúltban érkezett haza Rómából, és nem mindennapi körülmények között landolt a repülőgép – miután a pilóta felszólította az utasokat, hogy ismételjék át, mi a teendő vészhelyzet esetén, és a hó, a jég és a köd miatt többször közelítették meg a leszállópályát, de nem tudtak landolni, robotirányítással sikerült földet érni. Géczi János elmondta, ezúttal úgy került ki Rómába, hogy egy egy hónapos magyar ösztöndíjpályázatot nyert el, amelynek révén egyedül utazhatott az olasz fővárosba; tetszés szerint alkothatott, ismerkedhetett a múzeumokkal. Utóbbiakkal kapcsolatban beszélt róla, hogy a kiállítóhelyek közül a legtöbbet régóta ismeri, de sok olyan tárlatot is megtekinthetett, amelyek mostanában nyíltak meg. Ezek között említette a Maxit, amely egyszerre képzőművészeti, épülettörténeti, építészeti gyűjtemény és fotókiállítás. Kitért Róma különleges városszerkezetére – a legkülönbözőbb idősíkokat képviselik a város jelenlegi életterei, ami egyébként jellemző az európai gondolkodásra, például Veszprém esetében is megfigyelhető ez a folyamat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában