Az én Várpalotám

2023.12.19. 08:00

Múltidéző író-olvasó találkozó

Az én Várpalotám című könyv írójával, Vanyó Józseffel találkozhatott az olvasóközönség a várpalotai Krúdy Gyula Városi Könyvtárban. Az eseményen Budai László intézményvezető elmondta, az idén júliusban bemutatott kötet iránt olyan nagy volt az érdeklődés, hogy szükségessé vált azt újra kiadni.

Szabó Péter Dániel

Vanyó József örömmel dedikálta nagy sikerű kötetét a várpalotai könyvtárban tartott rendezvényen

Fotó: Szabó Péter Dániel

A régi Várpalotát idézi meg Vanyó József idén megjelent, Az én Várpalotám című kötete. A helytörténeti szempontból is komoly értékkel bíró könyv az 1934 és 1946 közötti időszakot öleli fel. 

– A kiadvány egy olyan szakaszát dolgozza fel Várpalota történetének, amelyről nagyon  kevés információ áll rendelkezésünkre, hiszen az előző rendszerben a Horthy-korszakról nem igazán lehetett beszélni. Ezért fontos, hogy azok az emlékek, amelyek még nem lettek összegyűjtve, visszaemlékezések formájában megmaradjanak – emelte ki köszöntőjében az esten Budai László. 

A Krúdy Gyula Városi Könyvtár vezetője elmondta, Vanyó József idén júliusban bemutatott kötete iránt olyan nagy volt az érdeklődés, hogy szükségessé vált azt újra kiadni. A mai rendezvénynek az is célja, tette hozzá, hogy a beszélgetések alkalmával felmerülő újabb történelmi adalékok tovább gazdagíthassák a településünk múltját feltáró kiadványt. 

Mintegy 500 várpalotai személy nevét említi munkájában Vanyó József. Talán ennek is köszönhető, hogy sok ismerős és leszármazott érdeklődött a könyve iránt – mondta el az esten a kötet szerzője, aki elárulta azt is, hogy a kiadvány népszerűségének köszönhetően egy, a könyvében többször is említett gyermekkori lány ismerősével, a most 94 éves, jelenleg Los Angelesben élő Tizekker Máriával is lehetősége nyílt felvennie a kapcsolatot, ami nagy örömöt jelent számára.

Vanyó József a korabeli Várpalota egyik ismert közéleti személyiségéről, Zwickl Pál orvosról is ír könyvében, akinek egyik unokája, Zwickl Zoltán személyesen is jelen volt az író-olvasó találkozón. Elmondta, jómaga is kutatja nagyapja, illetve a család felmenőinek életét. Az általa fellelt régi anyakönyvek révén egészen az 1700-as évek közepéig tudta visszavezetni a családi gyökereket.

Zwickl Zoltán arról is beszélt, hogy nagyapjával kapcsolatos kutatásai 2015-ben vezették Várpalotára, ahol akkor járt először. Az igazi áttörést azonban Vanyó József helytörténeti munkája jelentette számára, hiszen ő az, aki édesapja, Zwickl Ferenc egykori osztálytársaként személyesen ismerhette nagyapját. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában