Disznóvágás

2024.01.15. 20:00

Februárban ismét böllérfesztivált rendeznek Nemesgörzsönyben

A Pápa melletti településen ismét megidézik a falusi disznóvágások hangulatát, ugyanis egész napos esemény keretében megtartják a böllérfesztivált február 17-én, szombaton.

Haraszti Gábor

2023-ban a meghívott vendég Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter volt

Fotó: Haraszti Gábor/archív

A minden évben közkedvelt, jó hangulatú és látogatott böllérfesztivál az idei évben már a kilencedik lesz, a falu ilyenkor teljesen megtelik, rendre sok ezren látogatnak el a színvonalas rendezvényre. A komoly hagyományokkal bíró rendezvény célja a vidéki értékek, a tradíciók, a falusi szokások, gasztronómiai hagyományok bemutatása. A disznóvágás – és a háztáji állattartás, feldolgozás – a magyar kultúra alapvető része, annak továbbörökítése, hagyományának megőrzése nemes feladat, melyet a böllérfesztivál is segít a maga eszközeivel. Az évek alatt az esemény egyre nagyszabásúbbá vált, Kárpát-medencei gasztronómiai fesztivállá alakult. Székelyföld legtávolabbi csücskétől a Felvidéken át a Vajdaságig érkeznek csapatok, ennek a kulturális sokszínűségnek köszönhetően többfajta feldolgozási, elkészítési módszert is megismerhetnek a kilátogatók. A tíznél több csapat a hajnali órákban vág le egy-egy disznót, melyeket a település főutcáján kialakított portáikon, a közönség előtt dolgoznak fel a nap folyamán. Az érdeklődőket árusok, különféle egyéb programok és sztárfellépők, koncertek is szórakoztatják.

A belépés ezúttal is ingyenes, a szervezők mindenkit szeretettel várnak. Az esemény iránt érdeklődőket a fesztivál közösségi oldalán folyamatosan frissülő információk várják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában