Veol podcast

2024.01.15. 08:00

Nem hordoznak örök érvényű igazságokat a műalkotások

Komaniczki Zoltán

Egy sikeres magyar ösztöndíjpályázatnak köszönetően Rómában dolgozott az elmúlt időszakban Géczi János író-képzőművész, művelődéstörténész – dekollázsokat készített az örök városban a Veszprém megyei Príma, Gizella-, József Attila-díjas alkotó, megszámlálhatalan irodalmi mű szerzője. Géczi János emellett kiadta a Cholnoky-történetek a Tiltott Ábrázolások Könyvéből című legújabb könyvét, de nemrégen azt mondta, további művek, képzőművészeti gyűjtemény bemutatására készül – a műsor vendége Géczi János.

Egy előző beszélgetés során Géczi János elmondta, ezúttal úgy került ki Rómába, hogy egy egy hónapos magyar ösztöndíjpályázatot nyert el, amelynek révén egyedül utazhatott az olasz fővárosba; tetszés szerint alkothatott, ismerkedhetett a múzeumokkal – és emellett dekollázsokat készített… Nem új ötletről van szó, hiszen legutóbb kis híján egy éve nyitott kiállítást hasonló művekből a Dubniczay-palotában Felelevenítette, a különböző tartalmú, de egynemű anyagokból összeállított kollázsokból szakítással, tépéssel, roncsolással alakítja ki a dekollázsokat, amelyek így egy új értelmet nyernek, más impressziókat közvetítenek. Szerinte, mint minden képzőművészeti alkotás, ezek is  pillanatfelvételek – a művészet mindig csak egy szűken értelmezett kornak, egy kor emberének szól, nem hordoznak örök érvényű igazságokat a műtárgyak. Amit ma szépnek, okosnak, művészinek látunk, nem biztos, hogy ötven vagy száz év múlva ugyanezt kell gondolni róla.
A mikrofonnál Komaniczki Zoltán. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában