Emlékezés

2024.01.06. 17:30

Újabb örökös tagjától búcsúzik a Veszprémi Petőfi Színház

Benczédi Sándor, a Veszprémi Petőfi Színház örökös tagja szombaton hosszan tartó betegség után elhunyt – tudatta lapunkkal a társulat.

Rimányi Zita
Benczédi Sándor
Forrás: Veszprémi Petőfi Színház

„Drága Benczus! Tegnap elmondtál mindent a tekinteteddel, utolsó erődet is összeszedve egy-egy mondattal, kézszorítással, mosollyal. Azt mondtad, hogy te is elindulsz, hogy neked nagyon nagy sikered van. Megerősítettük, hogy nagyon nagy, mert rengeteg ember szeret, mert nagyon lehet téged szeretni! Köszönünk mindent, amit adtál, a tehetségeddel, a jóságoddal és a hatalmas szereteteddel. Isten veled, Benczus! Örökké szívünkben maradsz!" – áll a fájó szívvel emlékező kollégák lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Benczédi Sándort, a Petőfi-díjjal, Veszprém megye érdemrendjével kitüntetett színművészt a Veszprémi Petőfi Színház saját halottjának tekinti. Búcsúztatásának időpontjáról a későbbiekben ad tájékoztatást az intézmény.

Bakody József, aki szintén a színház örökös tagja volt, decemberben hunyt el, életének 86. évében.

Benczédi Sándorról írtunk a közelmúltban, akkor, amikor a színházi tiszteletvacsorán vett részt több örökös taggal együtt. Cikkünkben akkor a következők szerepeltek: „Benczédi Sándor nagyon hálás a színház vezetésének mindazért a lelki, fizikai és anyagi segítségért, amivel őt elhalmozták. Soha nem tudja ezt eléggé megköszönni, állította. Ezt mindenkinek el kell mondani, tovább kell adni. Elmesélte, hogyan tört ketté színházi karrierje ötvenhárom év színészi hivatás után, hogyan szenvedett sérülést, kapott vérmérgezést, tanult meg műlábbal élni. Nagyon hiányzik neki a színház, minden éjjel arról álmodik, borzalmakat is, például azt, hogy be kell ugrania egy szerepbe, és nem tudja azt úgy eljátszani, ahogy szeretné. Ma a veszprémi Völgyikút idősek otthonában lakik, boldog, kiválóan érzi magát, megbékélt a sorsával. Próbálom kivárni az időt, míg nem szólítanak" – zárta gondolatait 2022 szeptemberében.

Benczédi szerepelt többek közt a Szamba című filmben. Játszott például Moliére, Shakespeare és Ibsen darabjaiban, és még számos emlékezetes alakítással ajándékozta meg a közönséget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában