Előadás

2024.02.09. 07:00

Napi hatvan zsák levél a pápának

Somorjai Ádám OSB volt a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) veszprémi szervezetének februári vendége a Lovassy László Gimnáziumban, ahol életútjáról és munkásságáról Elner István, barátja és iskolatársa kérdezte.

Őrsi Ágnes

Somorjai Ádám OSB, Udvarhelyi Olivér KÉSZ - elnök és Elner István

Fotó: Demény Anna

Az előadásból megtudhattuk, hogy tanárként lett bencés szerzetes Pannonhalmán. Mivel Pannonhalmán teológiai tanárra volt szükség, a bencés Kongregáció Szervezetének iskolájába, Rómába, a Pápai Lateráni Egyetem erkölcsteológiai intézetébe küldték Ádám atyát, aki ott doktorált erkölcsteológiából. Itáliában töltött húsz évének további részében a Vatikáni Államtitkárság német szekciójának munkatársaként dolgozott, később pedig az államtitkárság levéltárának lett a munkatársa. Mint mondta, ez utóbbi tevékenysége során tárult ki előtte a világ, s tapasztalhatta a pápa iránti, szeretetet, bizalmat, aminek jegyében naponta hatvan zsák levél érkezett címére a Vatikánba, amit természetesen nem láthatott személyesen a Szentatya, a levelezést a titkárság intézte, intézi.  

Somorjai Ádám, aki három pápát is ismert – közülük Vojtyla és Ratzinger volt, akivel anyanyelvén tudott kommunikálni –, részt vehetett Mindszenty József boldoggá avatásának előkészítésében is. A bíboros hercegprímás, esztergomi érsek boldoggá avatása 1996 októberében került római fázisba, így a kongregáció lengyel érseki titkára rábízhatta az 1997-ben, Rómába visszakerült Ádám atyára a Mindszenty-causa körüli munkálatok egy részét. A rendtörténeti kutatások mellett így lett a Mindszenty-örökség elismert kutatója, aki egyéb munkái mellett két vaskos kötetben jelentette meg az 1956 és 1971 között, az Amerikai Nagykövetségen háziőrizetben lévő hercegprímás levelezéseit (Mindszenty bíboros követségi levelei az Egyesült Államok elnökeihez 1956–1971). 

Hallgatói kérdésre, hogy miért volt ilyen ellentmondásos a Mindszenty-történet, elmondta, a Vatikánban úgy ítélték meg, hogy Mindszenty bíborost nem lehetett attól a felfogástól eltéríteni, miszerint – a király és nádor hiányában, egy ősi magyar alkotmány nevében – ő az első közjogi méltóság, és nem hajlandó politikai meggyőződését alárendelni egy egyházi hivatalnak. Így vált 1945 után akadályává a politikai rendezésnek, nélküle kellett kísérletet tenni az egyház helyzetének javítására.

 

A fotón, ahol négyen vannak, balról jobbra látható: Somorjai Ádám OSB, Udvarhelyi Olivér KÉSZ-elnök, Elner István (a kislány technikai segítő) Fotó: Demény Anna

 

            

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában