Bábszínház

2024.02.02. 20:00

Tanulságos mese a Pegazus Színházban

A Pegazus Színház bábszínházi bérletes évadának második meséje egy Grimm-klasszikus, a Holle anyó. A zenés bábjáték premierjét közel százan tekintették meg.

Haraszti Gábor

Hanna és Gerda története elevenedik meg a Pegazus színházban Fotó: Haraszti Gábor

A Grimm testvérek híres meséjének története mindenki számára ismert: a főszereplője egy szorgos-dolgos lány, akit mostohaanyja az édeslányával ellentétben mindig mellőz, végül arra kényszeríti, hogy ugorjon a kútba egy orsóért. A kút világában, ami ugyanakkor a felhők felett van, több próbát kell kiállnia, végül találkozik Holle anyóval. A lány elszegődik mellé szolgálónak, és mindenekelőtt a dunnát kell kiráznia, aminek következtében a földön hó hullik. Egy idő után a lány az elbocsátását kéri, ekkor Holle anyó bőséges aranyesővel jutalmazza meg. Ezt látva a lusta mostohatestvér elindul ugyanazon az úton, de megbukik a próbákon, és ahogy az várható, a szolgálatát is elégtelenül végzi el. Holle anyó ezért elbocsátja, és büntetése az élete végéig ráragadó szurok lesz.

Fotó: Haraszti Gábor

A Grimm testvérek méltán világhírűvé vált varázslatos meséje, Hanna és Gerda története a Pegazusban arról mesél, hogy jónak lenni jó, s aki így él, elnyeri méltó jutalmát az égben és a földön. Holle anyó történetét Rózsás Anna, Gál Csenge, Végh Zsolt és egy meghívott vendégművész, Tóth Pikó játssza, a darabot Sarkadi Nagy László írta, tervezte és rendezte, akitől a premier előtt megtudtuk, a világirodalmi klasszikust próbálták a romantikára jellemző miliőbe helyezni, amit a jelmezek és a díszlet is hangsúlyoznak.

– Az általam színpadra álmodott Holle anyó-történet nagy vonalakban hasonlít az eredetihez, a dramaturgiai munkában, a párbeszédekben azonban van eltérés. A bérletes rendben Pápa mellett 21 másik településen is játsszuk az előadást óvodásoknak és az általános iskolák alsó tagozatosainak – mondta a teátrum rendezője, aki hozzátette, ezzel párhuzamosan nagy sikerrel zajlanak a bábcsoportvezetői képzések, legutóbb már a harmadik alkalmat tartották, a csapat nagyon jó, a hallgatók aktívak, ügyesek, sőt nemcsak a vármegyéből, hanem azon kívülről is van jó pár résztvevő. A színház hamarosan megrendezi a Pegazus-farsangot, majd február 27. és március 5. között mackókiállítást szerveznek, ahol 5500 mackófigura tekinthető majd meg. A belépés díjtalan, de tíz főnél nagyobb csoport esetén bejelentkezés szükséges.

A Holle anyót március közepéig láthatja a nagyérdemű. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában