Emlékezés

2024.05.07. 19:00

Kórusok találkozója a Thury-várban

Ötvenkilencedik alkalommal tartották a Ney Dávid Kórushangversenyt a városban, ezúttal rendhagyó módon a Thury-várban. A város 1961 óta állít emléket a rangos eseménnyel a várpalotai születésű, Európa-szerte ismert operaénekesnek.

Szabó Péter Dániel

Idén a Pueri Castelli Gyerekkórus nyerte el a Ney Dávid-vándordíjat Fotó: Szabó Péter Dániel

– Idén a holokauszt 80. évfordulójára emlékezünk. Ebből az alkalomból nemcsak a nyolcvan éve történt szörnyűségeket idézzük fel, hanem megemlékezünk azon zsidó honfitársainkról is, akik Várpalotán éltek, születtek, vagy innen indulva alkottak maradandót az életük során. Ilyen kiemelkedő személyiség volt Ney Dávid operaénekes is – mondta el köszöntőjében az összegyűltek előtt Campanari-Talabér Márta. 

Fotó: Szabó Péter Dániel

A polgármester felidézte, Ney Dávid Várpalotán született és gyermekkorában itt élt, aztán viszonylag korán elkerült innen, s nagyon sikeres operaénekesi pályát futott be, az operaház meghatározó tagjává vált. Így méltóképpen viseli 1961 óta nevét a várpalotai kórushangverseny. 

Az idei, sorrendben az ötvenkilencedik Ney Dávid Kórushangversenyen hat helyi és környékbeli kórus állt színpadra. Az esemény első felében a gyermekkórusok – a Nepomuki Szent János iskola kórusa, a BánDalárda és Pueri Castelli Gyerekkórus – produkcióit hallhatta a közönség.

2019-ben pályázati forrásból lehetőség nyílt a Ney Dávid-vándordíj megalapítására, melyet idén a Pueri Castelli Gyerekkórusnak ítélt oda a Schwarczingerné Köveskuti Zita, Szabóné Dudás Valéria és Borbásné Gazdag Gabriella alkotta zsűri.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével, s játszott is a megjelenteknek Ney Gábor zongoraművész, Ney Dávid testvérének dédunokája, a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola és a Bécsi Zeneművészeti Egyetem tanára. 

A folytatásban aztán a felnőttkórusoké volt a főszerep. A Pétfürdői Napfény Nőikar, Tinódi Kamarakórus és a Várpalotai Bányász Kórus lépett a közönség elé. A színvonalas hangversenyt végül a felnőtt összkar közös produkciója zárta. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában