Családfa titkai

2024.05.02. 19:00

Őseiket is felfedezni vélték a résztvevők

A Veszprém Megyei Honismereti Egyesület, az MTA Veab és a Veszprém Vármegyei Német Nemzetiségi Önkormányzat közös szervezésében folytatódott a népszerű családtörténeti előadás-sorozat.

Jákói Bernadett

A veszprémi Deutsches Haus nagytermében április 25-én Kollega Tarsoly István előadását hallhatták az érdeklődők II. József kori német bevándorlókról, hazai helyzetükről, betelepítésükről, letelepedésükről. Az érdekes, nem mindennapi téma kapcsán a közönség bepillantást nyerhetett a források feltárásának és a kutatási tapasztalatok szerzésének érdekes világába; talán még az is kedvet kapott a levéltári kutatáshoz, akinek idegen ez a terület.

Kollega Tarsoly István disszertációja nagy érdeklődés mellett meglepetést is nyújtott a közönségnek
Fotó: Jákói Bernadett

Megtudhattuk, hogy II. József 1782-ben kihirdetett telepítési pátense hatására az éppen alakuló tíz magyarországi közigazgatási kerületből kilencbe 1784–87 között főként német tartományokból 7600 család, mintegy harmincnégyezer német ajkú lakos érkezett. A betelepülőkről – akik között elsősorban iparosokat, napszámosokat és közigazgatási szakembereket találunk – 1784 és 1786 között rendkívül részletes telepeslistákat vezettek, melyek később a Magyar Kancellária Levéltárába kerültek (ma a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában őrzik azokat).

Az előadás-sorozat következő előadásaira és műhelybeszélgetéseire havonta a huszadikát követő csütörtöki napokon várják az érdeklődőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában