devecser

2018.01.31. 15:25

A városért, a sportért és a fiatalokért

A labdarúgás egyre több gyermekben segíti a csapatszellem kialakulását és erősítését, a közösségbe illeszkedést, a fair play szabályainak betartását, ami morálisan is támogatja fejlődésüket – hangsúlyozta Kocsy Miklós, a Devecseri Sportegyesület elnöke.

Napló információ

A vörösiszap-katasztrófa után is van élet, a devecseri focisták ma már remek körülmények között játszhatnak Fotó: Penovác Károly

Úgy véli, az egyesület javainak gyarapodásával maga a város is gazdagodik, és méltán lehet büszke a minden tekintetben kiemelkedő adottságokkal rendelkező labdarúgó- komplexumra.

A Devecseri Sportegyesület több mint hetvenéves múltra tekint vissza, azóta fokozatosan fejlődve vált a térség meghatározó sportéleti, a labdarúgás és labdarúgó-nevelés központjává. Kihasználva a környező 27 település közelségét, igen jelentős tömegbázison, jelenleg U7, U9, U11, U13, U14, U16, U19 és felnőtt férfi, valamint női és öregfiúcsapat versenyez a megyei bajnokságban.

– A fejlődést 2010 októberében egy csapásra megállította a vörösiszap-katasztrófa. A labdarúgópályát az összes épületével, infrastruktúrájával együtt véglegesen elsöpörte az iszap. Az egyesület vezetői, tagjai, a sportolók és a város lakossága azonban nem adta fel. Az edzéseket és a mérkőzéseket – a környéken bérelt sportlétesítményekben – zavartalanul megtartották minden nehézség ellenére. A tragédia megerősítette a közösség erkölcsi tartását, az igazolt játékosok száma nőtt, és két év múlva elkészült egy szabványos méretű, automata locsolórendszerrel ellátott, új füves pálya. Nem sokkal ez-után átadták a minden tekintetben modern öltözőkomplexumot. Ezen a korszerű bázison immár szinte kötelező célul tűztük ki egy labdarúgó-régióközpont kialakítását, mely szervesen kapcsolódik az utánpótlás még szélesebb tömegbázisának kiépítéséhez. Ennek szellemében megfelelő végzettségű és tapasztalatú szakembergárda folyamatos kialakítása kezdődött el – ismertette Kocsy Miklós. Hozzátette, a sportszervezet adott otthont a Devecseri Gárdonyi Géza Általános Iskolában a csaknem négy évvel ezelőtt elkezdődött Coerver-programnak. A szakedzőkön kívül több mint száz fiatal vett részt a képzéseken, elősegítve az MLSZ Bozsik-programját, az utánpótlás-nevelés alapját.

A vörösiszap-katasztrófa után is van élet, a devecseri focisták ma már remek körülmények között játszhatnak Fotó: Penovác Károly

– Állami finanszírozásból, TAO-támogatásból megépült a műfüves kispálya, valamint korszerű világítást kapott a centerpálya. A napelemes rendszer nemcsak a környezettudatos működésünket segíti, hanem több százezer forinttal tehermentesíti a város éves költségvetését. A beszerzett járműveink csökkentik a sportolók utaztatási költségeit, de rendelkezésre állnak az önkormányzat, az oktatási és szociális intézmények számára, így egyesületünk ezzel is hozzájárul a város anyagi terheinek csökkentéséhez, a szállítási gondok megoldásához – foglalta össze Kocsy Miklós. Úgy véli, a TAO-pályázati rendszer kulcsfontosságú a labdarúgás tömegbázisának növelésében, a rendszeres sportolás, így az egészséges életmód és az elérhető sportszakorvosi fel- ügyelet kiszélesítésében.

– Egyesületünk fejlődése óhatatlanul megkívánja egy edzőpálya kialakítását is, hiszen mind a tíz csapatunk egy pályán játssza le hazai és edzőmérkőzéseit, edzéseit. Jelenleg körülbelül 5-6 millió forintot tesz ki évente a folyamatos karbantartáson túl a nyári nagy szervizelés, rehabilitáció. Ahogy a múltban, úgy ebben a projektben is számítunk az önkormányzatra, hiszen a támogatása nél-kül az egyesület képtelen ekkora beruházást megvalósítani – ismertette az elnök. Elmondta, hogy a TAO-pályázatokhoz a legtöbb városban az önkormányzat biztosítja a szükséges önerőt. A Devecseri Sportegyesület tavaly év elején megkapta a 2016. évi önerőt, és a tagok bíznak abban, hogy idén is mihamarabb megkapják a tavalyi évre vonatkozó összeget.

– Tudjuk, hogy az önkormányzatok általában nem bővelkednek kimeríthetetlen pénzforrásokban, de hisszük, hogy a közös érdek, városunk gazdagodása előbb vagy utóbb lehetővé teszi, hogy az egyesület teljes tudását és erejét a szakmai kihívásokra, és ne az állandósult anyagi problémák megoldására tudja fordítani – hangsúlyozta Kocsy Miklós, majd megköszönte mindazok támogatását, akik hozzájárultak a város és az egyesület sikereihez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!