triatlon

2018.07.21. 07:50

Hawaiit harmadszor sem lehet kihagyni

Zsinórban harmadszor vehet részt a hawaii hosszútávú triatlon világbajnokságon Rónaszéki Balázs. Ehhez hasonlóra rajta kívül még egyetlen magyar triatlonos sem volt képes.

B. Virág Rita

A veszprémi Rónaszéki Balázs zsinórban harmadszor kvalifikálta magát a hawaii világbajnokságra Fotó: a szervezők

Akadtak már persze olyan magyarok, akik háromszor, vagy esetleg négyszer is kvótát szereztek a Kona szigetén megrendezett vébére, azonban Balázs az első, aki sorozatban háromszor bizonyíthatja képességeit a világ egyik legkeményebb erőpróbáján. Az idén a frankfurti Európa-bajnokságon elért negyedik helyezésével kvalifikálta magát a Veszprémi Triatlon Egylet (VTE) versenyzője.

De kezdjük az elején!

A veszprémi Rónaszéki Balázs zsinórban harmadszor kvalifikálta magát a hawaii világbajnokságra Fotó: a szervezők

– Úgy terveztem, ha Frankfurtban az Európa-bajnokságon dobogón végzek, akkor elindulok a vébén is. Persze az élet felülírta a terveimet – mesélte Balázs. – Az idén sikerült finomítani az edzéseimen, elkerültek a betegségek, sérülések. Az utolsó felkészülési versenyemen ugyan megfáztam, lázas lettem és csak antibiotikummal tudtam rendbe jönni, ami kicsit legyengített, de az Eb-re már egészségesen érkeztem.

A 3.8 kilométeres úszás után Balázs a 42. helyen állt a 35–39 évesek korcsoportjában, majd a 180 kilométeres kerékpározás során szépen felzárkózott, egészen a harmadik helyig jött fel. Ekkor azonban egy motoros bíró, amely meglehetősen szubjektíven ítélte meg a megfelelő követési távolság betartását, Balázst megbüntette öt percre.

– Azt gondoltam, ezzel el is úszott a dobogó, pedig sejtésem sem volt róla, hogy éppen hányadik helyen állok. Később bebizonyosodott, jól gondoltam, hiszen a bronzéremhez négy és fél perccel jobb idő kellett volna – tudtuk meg.

Az ötperces büntetéssel Balázs visszaesett a kilencedik helyre, azonban nem adta fel. Elmondása szerint kockáztatott, hogy sikerüljön lefaragnia a 42.195 kilométeres maratoni távon a büntetésből összeszedett hátrányát. – A táv felénél elég jól álltam, 1:28 óra alatt tettem meg a 21 kilométert, azonban a 31 fokban jobban kellett volna gazdálkodnom az erőmmel, s a végére 3:07 órás idővel értem be. Utólag azt mondom, kicsit okosabb beosztással pár percet faraghattam volna a maratoni időmből, de miután negyedik lettem s négy és fél perccel maradtam le a dobogóról, így inkább a kerékpáros büntetésnél úszott el az éremszerzés lehetősége – fogalmazott.

Ezek után Balázs úgy döntött, ugyan nem lett meg a bronz, de mégis nekivág a hawaii vébének.

– Tavaly korosztályomban a huszadik lettem, most szeretnék előrébb lépni. Persze ehhez tökéletes felkészülés és tökéletes verseny szükséges. Meglátjuk, mit hoz a sors – mondta.

Jelenleg öt magyar triatlonos rendelkezik kvótával, amire korábban szintén nem volt még példa. A magyar delegáció száma ráadásul még nőhet is a nyári kvalifikációs megméretéseken. Balázs szerint az elmúlt években a veszprémiek nagy kedvet csináltak a többi triatlonosnak és szerencsére egyre többen próbálnak szerencsét és kvalifikációhoz jutni.

– A tavalyi szállásadóm megírta, a vulkánkitörés miatt nem kell aggódnom, a sziget másik felét érinti. A mérges gázokat 4000 méteres hegyek fogják fel. Szerencsére a láva teljesen másfelé halad, a verseny kijelölt útvonalát egyáltalán nem érinti. A három hónapos, kőkemény felkészülést már el is kezdtem, ami a család és a munka mellett nem egyszerű. Viszont szeretnék még egyszer bizonyítani. A jó kihívásokért érdemes ezt az egészet csinálni, és azt hiszem ez egy kifejezetten remek célkitűzés – hangsúlyozta.

Kona szigetén október 13-án rendezik meg a világbajnokságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!