Huszárok a Bakonyból

2018.08.22. 07:00

Hat lovas képviselheti Zirc térségét a Nemzeti Vágtán

Kettős csetényi győzelem született az államalapítás ünnepén megrendezett Bakonyi Vágtán, a Nemzeti Vágta Zirc-Tündérmajori Előfutamán. Zirc térségét összesen hat lovas képviseli majd a fővárosban: négy nagyhuszár, két kishuszár.

Kelemen Gábor

Kiélezett küzdelmeket láthatott a Bakonyi Vágta közönsége

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Sokszor fordult a traktor

A kishuszárok ültek először nyeregbe, az öt induló közül hárman jutottak a döntőbe, a házigazda Zirc mellett Csetény és Dunakeszi gyermeklovasa várhatta a folytatást. A nagylovasok vágtáját késleltette a hosszan tartó nyári zápor és az ennek következtében felázott talaj. Sokszor fordult a traktor, mire versenyzésre alkalmas állapotba sikerült hozni a pályát.

Kiélezett küzdelmeket láthatott a Bakonyi Vágta közönsége
Fotó: Pesthy Márton/Napló

A közönség ujjongó lelkesedésben tört ki, amikor végre felemelkedett a borona a földről, s a huszárok elindultak, hogy felvezessék az első futam versenyzőit. „Akár döntőnek is beillene ez a futam” – mondta Kőmíves Péter kommentátor az erőviszonyok ismeretében, s valóban kiélezett küzdelmet hozott az első hármas vágtája, ahonnan végül Csetény jutott tovább. Bakonyszentkirály és Porva lovasa már fölényesebben nyert ellenfeleivel szemben.

Lovas ügyességi verseny, hip-hop táncosok, huszárok felvonulása, Hamza Viktória szabadidomító látványos bemutatója színesítették a programot, és a „Lókötő Csárda” is megnyitotta kapuit, ahol betyárpróbákat állhattak ki a vállalkozó kedvűek.

Mindhárom döntős ott lehet majd a Hősök terén

A Kishuszár vágta döntője hallatlan izgalmakat hozott, Vörös Tamara (Csetény) és Rigó Lotti (Zirc) fej-fej mellett haladtak, végül a csetényi kishuszár ért elsőként célba, megvédve címét. A szoros verseny okán a szervezők úgy döntöttek, hogy „szabad kártyával” a zirci kishuszárnak is lehetőséget biztosítanak a Nemzeti Vágtán történő részvételre.

A nagylovasok fináléjának a dobogós helyezések eldöntése adta a tétjét, az már tudvalevő volt, hogy mindhárom döntős ott lehet majd a Hősök terén. Igazi kistérségi futam volt ez, amelyet Vörös József (Csetény) nyert meg, megelőzve Schvarzenbart Bálintot (Porva) és Kövesdi Istvánt (Bakonyszentkirály). Zirc a rendező város jogán, „szabad kártyával” indíthat versenyzőt a Nemzeti Vágtán, így összesen hat lovas képviseli majd a térséget Budapesten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!