Szőlős-kör

2018.09.02. 09:25

Ellepték Balatonszőlőst a futóverseny résztvevői

A hölgyeknél címvédés történt, a férfiaknál pedig spanyol siker született a Szőlős-kör elnevezésű ultrafutó Világkupa-versenyen.

Horváth Gábor

A Szőlős-kör futóverseny ezúttal is remek hangulatban zajlott

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Közel hétszázan álltak rajthoz a kistelepülésen, ahol a hangulat idén is fesztiváli volt.

Főzőverseny, gyerekjátékok, sátrak, büfék, lovaskocsi, na és persze több száz, sportöltözetben készülődő ember – ezt a képet mutatta szombat reggel Balatonszőlős, amelyet idén is elleptek a Szőlős-kör futóverseny és sportfesztivál indulói, illetve résztvevői. Ez csak az arra tévedt szemlélődőt lephette meg, a helyiek már hetek óta készültek a nagyszabású eseményre.

A Szőlős-kör futóverseny ezúttal is remek hangulatban zajlott
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az ötödik alkalommal megtartott Szőlős-kör rekordszámú indulót könyvelhetett el. Bár úgy tűnt, bármelyik pillanatban leszakadhat az ég, végül kellemes napsütésben indult útnak a nemrég felújított sportpályáról a több száz fős tömeg. A résztvevők 10 kilométeren, félmaratonon és 50 kilométeren indulhattak, utóbbi távot ötfős váltóban is lehetett teljesíteni. Az útvonal, minimális eltérésekkel, a megszokott volt: Balatonszőlősről Pécselyen, Vászolyon, Dörgicsén, Balatonakalin, Balatonudvarin és Aszófőn át vezetett a pálya, amely jelentős szintkülönbséget tartogatott.

A verseny csúcsa természetesen a profik 50 kilométeres megmérettetése volt. A megmérettetés legnagyobb sztárjának, a 24 órás futás világranglistáját vezető Ivan Penalba Lopeznek mindössze 3 óra 22 perc 57 másodpercre volt szüksége a táv teljesítéséhez, a spanyol ezzel természetesen megszerezte az első helyet. Mögötte Csécsei Zoltán (3:43:39) ért célba, az abszolút harmadik helyen pedig Szekeres Tamás (3:53:14) zárt.

A hölgyeknél megvédte címét Maráz Zsuzsanna, a kitűnő esztergomi ultramaratonista 4:10:55-ös idővel ért célba, megelőzve Sáringer-Kovács Szilviát (4:33:49) és Kóródi Ágnest (4:40:02).

A félmaratoni távot Petri Tamás (1:26:34) és a lengyel Magdalena Gajek (1:46:49) teljesítette a a legjobban. A tíz kilométeres versenyt Fonyó Sándor (0:36:10) és Csabai Réka (0:46:32) nyerte.

A váltók között, 3:45:40-es időeredménnyel, a Csepregi Trappolók bizonyultak a legjobbnak.

Természetesen a kicsik sem maradhattak ki a versengésből, a népes gyermekfutamnak a sportpálya adott otthont.

A Szőlős-kör a sport mellett a kultúráról is szólt, a szervezők délután és este számos szórakoztató programmal várták az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!