Klasszis szinten, húsz éve

2018.09.28. 14:56

Sterbik Árpád: Veszprém megérdemelné a Bajnokok Ligája-trófeát

A kézilabda egy dinamikusan változó sportág. Gondoljunk csak bele, mi minden lett más az elmúlt évtizedekben: változott a középkezdés, felgyorsult a játék, kevesebb csere, több pofon, speciális pályaborítás, passzív/nem passzív, fogvédő, Final Four, vb-ezüstérmes Katar. Füst, tűzijáték, bevonulózene, cheerleaderek, NBA-fíling.

Horváth Gábor

Sterbik Árpád tizennégy év után védi ismét a veszprémi kaput Fotó: Horváth Gábor

Fotó: Penovác Károly/Napló

Alig-alig akad állandó dolog. (Oké, nekünk, magyaroknak, ott van még Görbicz Anita, vagy a hűséges bakonyi közönség csarnokrengető szurkolása, mint identitás-igazodási pont)

Mondjuk a labda továbbra is kerek, a kapu pedig ugyanakkora, mint régen.

S, aki benne áll, az is.

Sterbik Árpád lassan két évtizede nyújt világklasszis produkciót, teljesítménye átível csapatokon, országokon és kézilabdastílusokon egyaránt.

Szerényen teszi a dolgát, olyan egyszerűséggel, hogy az ember magában óhatatlanul is megkérdezi: hogyan?

Honnan van még erő, motiváció, lendület, élsporthoz szükséges egészség, világklasszis produkcióhoz elengedhetetlen tűz?

Nem ő lenne, ha erre nem vonná meg a vállát. Az elemzés legyen más dolga, az övé az, hogy kivédje a kapura zúgó labdákat.

Most éppen előző csapata, a macedón Vardar Szkopje ellen.

– Négy évet töltöttem Szkopjéban, ahol többnyire pozitív dolgok történtek. Mindig nehéz eljönni egy olyan helyről, ahol közös sikereket élsz át egy csapattal. Kétszer jutottunk be a Final Fourba, egyszer meg is nyertük a BL-t, SEHA Ligában is végeztünk elsőként, szóval tényleg eredményes időszak volt. Most viszont ellenfélként kell a Vardarra tekintenem és ez teljesen természetes. Lassan minden csapatban van haverom, ismerősöm, meccs előtt és után beszélünk, üzengetünk egymásnak, de 60 percig nem nézhetem azt, hogy kivel, milyen emlékek fűznek össze – válaszolta érdeklődésünkre Sterbik Árpád, aki nyáron 14 év után tért vissza Veszprémbe. Világbajnokként, Európa-bajnokként, négyszeres BL-győztesként.

Macedónia előtt hosszú évekig Spanyolországban élt, így adódott a kérdés: melyik ország, város, kultúra áll a legközelebb a szívéhez?

- Minden helynek megvan az előnye és persze mindenütt akadnak negatívumok is. Barcelonát mindenki ki szokta emelni, és valóban az az egyik legszebb város a világon, de az az igazság, hogy amire nekünk – a családomnak és nekem a kézilabdához – szükségünk van, az mindenütt maximálisan adott volt.

Sterbik Árpád tizennégy év után védi ismét a veszprémi kaput Fotó: Horváth Gábor

Mint mondta, az emberek mentalitása – a sportpályán és a civil életben – eltérő a különböző országokban, de az ehhez való alkalmazkodás sosem jelentett nekik gondot. Veszprémbe ráadásul már ismerősként érkezett a család.

- Mondhatom úgy is, hogy hazajöttem. Folyamatosan kapcsolatban voltam játékosokkal és a klubvezetéssel is az elmúlt időszakban. Jártunk ide, a téli és a nyári szüneteket rendre itt töltöttem, és játszottam is többször az arénában, aminek ugyanolyan remek az atmoszférája, mint amilyen a Március 15. úti csarnoknak volt. Pedig nem gondoltam, hogy azt a szurkolást meg lehet másutt ismételni, de a veszprémi drukkerek most is olyan hangulatot varázsolnak, hogy tényleg szuper itt játszani. Még ha ellenfél vagy, akkor is.

Sterbik Árpád nagyszerű csapat tagjaként kézilabdázott anno Veszprémben, sokan ma is azt a – 2002-ben BL-döntőt játszó – társaságot tartják a bakonyi best of-nak. Vajon sikerül-e valaha túlszárnyalni azt a teljesítményt?

– Egy nap muszáj lesz. Mindig tovább, előre kell lépni, meglátjuk, melyik év lesz az. Veszprém megérdemli, hogy a két elveszített BL-döntőt követően, egy lépéssel továbbhaladva végre megszerezze a trófeát.

A vajdasági származású hálóőr olyan régóta van a pályán, hogy az elmúlt esztendők alatt tényleg szinte minden megváltozott körülötte. Például ma már sokkal több a meccs egy-egy szezonban, feszes a program. A Telekom szombaton Barcelonában szerepelt, kedden a Balatonfüredi KSE-ét fogadta, s most újabb nagy feladat vár rá. Sterbik Árpád dicsérete, hogy folyamatosan képes klasszis produkciót nyújtani.

Valószínűleg a Vardar ellen (ismét) nagy szükség lesz rá. (A mérkőzés szombaton 17.30-kor kezdődik.) – Jó formában vannak a szkopjeiek. Ennek az az oka, hogy remek csapatról van szó, amelyben nem sok változás volt a nyáron. Irányítóban elment ugyan Luka Cindric, de érkezett a helyére Stas Skube, aki a Szegedben évekig ugyanazt a játékot játszotta Pastornál, mint amit a Vardar játszik. A kezdő nagyjából ugyanaz, mint tavaly. Az új edző folytatta azt a vonalat, amit Raul Gonzales elkezdett. Mindenki tudja a dolgát, egy fegyelmezett együttes, amely mindenkire veszélyes. Kőkemény meccs vár ránk, de természetesen szeretnénk győztesen kijönni a csatából.

Világ-, és Európa-bajnok, négyszeres BL-győztes

A vajdasági Adáról származó Sterbik Árpád idén novemberben tölti be 39. életévét. A kapus 2001-ben az RK Jugovic csapatából szerződött Veszprémbe, ahol három-három magyar bajnoki-, és kupacímet szerzett, emellett BL-ezüstérmes lett. Ezután spanyol évek következtek: Sterbik 2004-től nyolc évig erősítette a Ciudad Realt, majd az abból alakult Atletico Madrid együttesét. A szerb után a spanyol válogatottban szereplő kiválóság 2012-ben Barcelonába igazolt, majd két év múlva a Vardar Szkopje lett az új állomása. Sterbiknek négy BL-címe mellett van öt ezüstérme is a sorozatban, a spanyol nemzeti csapattal világ-, és (idén) Európa-bajnoki címet is szerzett. Felesége, Mónika Tapolcáról származik. A párnak ikergyermekei vannak, Laura és Noel nyolc éves.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!