igyekeznek mindent megadni lányaiknak

2018.12.16. 07:00

Manók és tündérek a Gulyás családnál

Gulyás Péterék házát mostanában gyakran felkeresi egy manó, aki észrevétlenül lopódzik be, sokat csintalankodik, eldugja a holmikat, és legutóbb anya új rúzsával összemázolta a folyosón a tükröt. Ezt a hatéves Lilitől tudom.

Horváth Gábor

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Bár nem fejtettük ki teljesen, de a manó gyakori megjelenése és incselkedése összefüggésben van a karácsony közeledtével, az ünnepeket pedig természetesen a Gulyás lányok, a már említett Lili és hároméves húga, Nina is nagyon várja. Ha minden jól megy, idén is megpróbálják „tetten érni” 24-én a Jézuskát.

Két exkézilabdázó, jelenleg is a sportban és a sport jövőjéért élő szülő, valamint két kis tündér – ez a felállás Gulyáséknál, akik takaros otthonukban fogadták a Napló kétszemélyes stábját. A fotók elkészítéséhez a lányok átöltöztek, majd olyan természetességgel biggyesztettek címlapmosolyt az arcukra, mintha ez lenne a legkönnyebb dolog a világon. A felnőttek mosolya pedig gyermekeik láttán lett igazán széles, egyértelmű, hogy mindjárt a kicsikről kezdtünk beszélgetni.

– Terveztünk gyereket, de aztán Lili mégis olyan hirtelen jött – mesélte Gerstmár Renáta, aki profi kézilabdázóként egy szezon kellős közepén szembesült élete legnagyobb változásával. – Furcsa volt kiszakadni hirtelen abból a világból, amelybe 14 éves korom óta tartoztam. Hiányzott a sport.

Reni mindkét gyermeke születését követően visszatért némi időre a pályára, azt mondta, most tudja értékelni igazán azok teljesítményét, akik anyaként folytatták profi karrierjüket, és továbbra is megállták a helyüket a legjobbak között. Náluk egyértelmű volt, hogy Péter folytatja pályafutását, hiszen a saját nevelésű játékos a veszprémi csapatban és a válogatottban is alapember volt.

 

A kézilabdát kicsit is ismerők közül ki ne tudná, tavaly a kiváló szélső is szögre akasztotta, amit szögre kell, s a Gulyás család azóta új életszakaszba került.

– A nyár ugyanolyan volt, mint a korábbiak, aztán elkezdődött a szezon. Volt egy szabad hétvégém, aztán kettő, majd három, bevallom, élveztem, nagyon jó volt. Talán egyszer éreztem, hogy hiányzik a kézilabda. Az egyik BL- meccs előtt korábban kellett kimennem az arénába, s a folyosón állva elkapott az érzés, hogy most szívesen kifutnék én is a pályára. De ennyi volt, azóta nem történt ilyen – emlékezett vissza Gulyás Péter, aki jelenleg a bakonyi klub utánpótlás-igazgatójaként dolgozik. Emellett aktív edző is, ezt a szakmát már korán, 26 évesen elkezdte, s fokozatosan építette fel magát benne.

– Egyszerűen csak szerettem gyerekekkel foglalkozni, eleinte nem volt vele különösebb tervem, de ahogy haladtam benne előre, egyre komolyabb lett a dolog.

Ahogy említettük, a családban nemcsak Peti foglalkozik fiatalokkal, Reni általános iskolásokat oktat kézilabdára, illetve van egy saját kis klubja is. Az Örökmozgó nevű program több mint hobbi, sőt igazi szívügy a volt kézilabdázónő számára.

– Öt éve alakultunk, a nevet Peti találta ki. Ovis kézilabdáról van szó, jelenleg 45 gyerekkel foglalkozunk, a Padányi-iskolában tartunk gyakorlásokat. A legkisebbek 3-4 évesek, nekik játékos edzés van, a nagyokkal, a 6-7 esztendősökkel viszont már komoly munkát végzünk – tudtuk meg Renitől, aki saját bevallása szerint edzőként is maximumon pörög, teljesen átszellemül, a legjobb tudását viszi a munkába, szeretne minél többet átadni a fiataloknak. Nem titkolja, nagyon szeretné, ha az Örökmozgó – amely a szülőkkel együtt a pályán kívül is összetartó közösség – kibővülne, de ehhez külső támogatásra lenne szüksége. Jelenleg önerőből, szerelemből működik a klub.

Gulyás Péter felügyelete alá több száz gyerek tartozik a veszprémi utánpótlásban, utalt rá, ez óriási feladat és felelősség. – Amikor nem dolgozom, fejben akkor is sokszor ott vagyok, agyalok, gondolkodom megoldásokon, változtatásokon, fejlesztéseken – magyarázta, hozzátéve: senki ne gondolja, hogy náluk kolbászból van a kerítés. Veszprém kézilabdaváros, egy elit felnőttcsapattal, de az utánpótlásképzés terén van hová fejlődni, csak a legfontosabb dolgokat említve: kollégium és sportcsarnok is elkelne a megyeszékhely ifjú kézilabdázói számára.

Munka tehát bőven akad mindkettőjüknek, ráadásul maximalista emberekről van szó, akik a profi mentalitást a pályafutásuk befejeztével is megtartották.

– Peti és az én szüleim is azt vallották, arra tanítottak minket: ha valamibe belevágsz, azt csináld rendesen, vagy hagyd abba. Mert ha nem teszed oda magad százszázalékosan, az csak időpocsékolás mindenkinek – jelentette ki Reni.

A szülőség is jól láthatóan így működik Gulyáséknál, akik igyekeznek mindent megadni lányaiknak, a kicsiket hatalmas szeretet és odafigyelés veszi körbe, miközben a felnőttek mindezekkel együtt lazák tudnak maradni.

Peti elmondta, hogy nagyon élvezi a lányos apuka szerepét, és a gyerekekben azt szereti a legjobban, amikor igazán gyerekek. A pár szeretne majd harmadik csemetét vállalni, és örülnének, ha ismét kislány érkezne.

A két hölgy egyébként különböző személyiség, Lili órákat tud rajzolni, festeni, remekül koncentrál, míg Nina legalább tízszer körbebukfencez­te, -ugrálta a nappalit beszélgetésünk alatt, és nagyokat nevetett, amikor apukája a levegőbe dobálta.

Természetesen mindketten nagyon várják a karácsonyt. Mint megtudtuk, az ünnepek alatt nagy családi összejövetelek vannak a Gulyás-házban, a szenteste azonban csak négyüké. Aznap mindig sétálnak egyet a környéken, megpróbálják meglesni a Jézuskát.

A rengeteg teendő, a mindennapok kisebb-nagyobb gondjai miatt Gulyáséknél sem könnyű a családi életszervezés, de ahol Jézuskát lehet lesni, és ahol manók (akik köztudottan szeretik a tündéreket) bukkannak fel, ott minden a lehető legnagyobb rendben van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!