tizenkét év után lettek újra bajnokok

2019.05.08. 20:44

Az FC Ajka vezetőivel beszélgettünk a győzelemről

Három NB III-as szezon után ismét a magyar labdarúgás másodosztályában szerepelhet az FC Ajka. Az együttes múlt vasárnap biztosította be bajnoki címét a nyugati csoportban, az elnökkel, az edzővel és a csapatkapitánnyal beszélgettünk.

Horváth Gábor

Az ajkaiak a bajnokságban és a kupában is kiválóan teljesítettek a szezonban

Fotó: Penovác Károly

Ahogyan arról beszámoltunk, az FC Ajka a BKV Előre otthonában aratott sikerével behozhatatlan előnyre tett szert az NB III nyugati csoportjának élén. Még négy mérkőzés hátravan a szezonból, de a klubnál az ünneplés mellett máris napirendre vehetik a következő idényre vonatkozó feladatokat.

A zöld-fehérek abszolút kiemelkedtek a mezőnyből, a csapat március végéig veretlen volt, eddigi 26 meccséből 20-at megnyert, messze a legtöbb gólt rúgta és a legkevesebb kapta, így nem lehetett kérdés, ki nyeri idén az aranyat, amellyel osztályváltás is jár.

– Nagyon erős őszt produkáltunk, és ami még fontosabb, nem akadt olyan a vetélytársak között, amely tudta tartani ezt a tempót. Sikerült jelentős előnyt szereznünk, s bár tudtuk, hogy innen is lehet bukni, nyugodtabban készülhettünk a folytatásra – kezdte a beszélgetést Geri Gyula, a klub ügyvezetője, aki megjegyezte: a tavaszi szezon első fele eredményességben és játékban sem úgy sikerült, ahogyan azt elképzelték, de az üldözők így sem tudtak közelebb férkőzni. Kiemelte: a bajnoki cím egy hároméves időszak eredménye.

Az ajkaiak a bajnokságban és a kupában is kiválóan teljesítettek a szezonban
Fotó: Penovác Károly

– Köszönöm mindenkinek, aki kitartott és munkájával segítette, hogy elérjük célunkat. Sokan azt gondolják, hogy az eredményes szereplés pénz kérdése. Én azt mondom, egyáltalán nem csak az. Kell hozzá egy megfelelő játékosállomány, egy jó szakmai stáb, nyugodt háttér, és kellenek hozzá a szurkolók, támogatók. Nagy dolognak tartom, hogy utóbbiban jelentősen sikerült előrelépnünk, egyre többen nézik a meccseket és sokan kísérik el idegenbe a csapatot, ez a támogatás pedig sokat számít a játékosoknak is.

Az ügyvezetővel a jövőről is beszélgettünk, sok feladat vár az egyesületre a következő hónapokban. – Azt gondolom, hogy nagyon komoly dolog, hogy az NB II-ben szerepelhetünk. Az utóbbi hetekben voltam néhány másodosztályú meccsen és láttam, hogy mennyivel nagyobb a tempó, mennyivel magasabbak az elvárások, mint az NB III-ban. Egyértelmű, hogy minden fronton erősítenünk kell. Fontos lépés, hogy Kis Károlyt leigazoltuk szakmai igazgatónak, az ő érkezése nem azt jelenti, hogy nem vagyunk megelégedve Schindler Szabolcs munkájával, hanem szeretnénk, ha a csapat mögött felállna egy teljes stáb, egy professzionális módon működő rendszer.

Geri Gyula elárulta, három meghatározó játékost szeretnének szerződtetni, mellettük négy fiatalt hoznának még. Fontos feladatnak tartják, hogy folyamatosan növeljék a nézőszámot. – Nem úgy fogunk belevágni az NB II-es szereplésbe, hogy jaj csak ne essünk ki. Ez nem lehet cél, mi ott is nyerni szeretnénk, szisztematikus munkával arra törekszünk, hogy a legjobbak legyünk. Másképp én ezt nem tudom elképzelni – jelentette ki a klubvezető.

– Lehet, kívülről úgy tűnik, hogy könnyű feladatunk volt, de ez nem igaz, nehéz időszak áll mögöttünk. Bajnokságot nyerni mindig, mindenhol fantasztikus dolog, le a kalappal azok előtt, akinek szerepe volt a siker elérésében – fogalmazott Schindler Szabolcs. A szakember a tavalyi nyár derekán érkezett a Vasashoz távozó (és most szakmai igazgatóként visszatérő) Kis Károly helyére, azaz az első szezonjában aranyéremig vezette a csapatot. – Az őszi csúcsteljesítménnyel magasra tette a lécet a csapat, és a tavasz eleje kicsit gyengébben sikerült. Az Érd elleni döntetlen kivívása aztán kulcsfontosságú volt, s azóta megint jó formában futballozik az együttes. A folytatásban nem szabad hagynunk, hogy elkényelmesedjünk, a következő négy mérkőzést is szeretnénk megnyerni, persze forgatjuk majd a keretet, szeretnék lehetőséget adni a fiataloknak – tette hozzá az edző.

Pákai Gergő csapatkapitány 2007 után nyert ismét NB III-as bajnoki címet az FC Ajkával. – Nagyon elkaptuk a fonalat a szezon elején, akkor is akadtak gyengébb meccseink, de vitt minket előre a lendület. A kupában is jól játszottunk, tényleg kimagasló volt az ősz – mondta a rutinos hátvéd, aki kiemelte: jó összetételű, sikeréhes társaság állt össze és az is fontos volt, hogy több olyan karakter is akad a keretben, aki a nehezebb pillanatokon képes átlendíteni az együttest.

– Megérdemelten lettünk elsők, és hozzá kell tenni, hogy sehol sem könnyű bajnokságot nyerni. Úgyhogy volt is ünneplés, boldogok vagyunk, hogy máris sikerült bebiztosítanunk az aranyérmet és a feljutást. Természetesen a folytatásban is szeretnénk jól szerepelni, hiszen a presztízs kötelez minket.

A 34 éves, az Ajkát 2005 óta erősítő futballista kérdésünkre válaszolva elmondta, érez még magában erőt a jövőre nézve. – Nyilván az ember tisztában van vele, hogy korosodik, a 20 csapatos NB II pedig egy jóval keményebb erőpróba, mint az NB III. Ugyanakkor, ha igényt tartanak rám, a csapat segítségére leszek. Hogy milyen szerepben, arról minden bizonnyal még egyeztetni fogunk a vezetőséggel.

Az FC Ajka vasárnap az Andráshida elleni hazai meccsel folytatja bajnoki szereplését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!