A legjobbak között

2019.06.06. 10:00

Remek idényt zártak a balatonfüredi kézilabdázók

Bajnoki negyedik hellyel és Magyar Kupa bronzéremmel zárta a 2018/2019-es idényt a Balatonfüredi KSE NB I-es kézilabdacsapata. Az együttes idén is sok fiatalnak adott szereplési lehetőséget, közülük többen a magyar felnőtt válogatottban is bemutatkoztak. Értékelő.

Horváth Gábor

Csoknyai Istvánék kiváló sorozatban vannak, amelyet az Eger ellen is folytatni szeretnének

Fotó: Penovác Károly

Talán az utóbbival érdemes kezdeni, a balatonfüredi utánpótlásból érkezett, majd a felnőtt csapatban is szereplő fiatalok egyre hangsúlyosabb szerephez jutnak a magyar férfi felnőtt válogatottban. Itt meg kell említeni, hogy a következő két Európa-bajnoki selejtezőre kihirdetett 17 fős keretben hatan (!) képviselik a Balaton-parti klub színeit. Közülük Bóka Bendegúz, Hornyák Péter, Szöllősi Balázs, Szita Zoltán és Máthé Dominik mondhatni már rutinos válogatottnak számít, Kemény László pedig most debütálhat a nemzeti együttesben. A Csoknyai István-Vladan Matics páros által irányított alakulat jövő szerdán Szlovákiában lép pályára, az azt követő vasárnap pedig Olaszországot fogadja Kecskeméten.

A BKSE tehát kis túlzással ontja a tehetségeket, akik a felnőttek között fejleszthetik tudásukat, ez a modell – a válogatott és a magyar férfi kézilabda hosszú távú érdekeit figyelembe véve – több hazai egyesületnek is példáként szolgálhatna.

A fiatal Füred negyedik helye abban az értelemben papírforma, hogy a két nagy, a Telekom Veszprém és a MOL-Pick Szeged mellett idén már a harmadik Tatabánya legyőzése is bravúr kategóriába számított. Nem is sikerült, a dobogósoktól oda-vissza kikapott a BKSE, amelynek volt még egy csurgói veresége, illetve az utolsó fordulóban, egy tét nélküli meccsen a Ferencváros vendégeként maradt alul az alakulat.

A többi bajnokit – remek sorozatokat mutatva – voltaképpen simán, sok esetben fölényesen hozta Csoknyai István csapata, amely, ne feledjük, a nemzetközi porondon is terhelve volt. A fürediek sikerrel harcolták ki a csoportkörbe kerülést az EHF-kupában, a folytatásban azonban a sérülések behatárolták a gárda lehetőségeit, Fazekas Nándorék egy győzelemmel és öt vereséggel egy bombaerős négyesben lettek negyedikek.

A Magyar Kupában megvédte tavalyi bronzérmét a Balaton-parti alakulat, amely nagyon szép eredménynek számít.

A válogatottak kivételével a játékosok most már nyári pihenőjüket töltik, a felkészülés július közepén indul, és ahogyan általában lenni szokott, a következő szezonra alaposan átalakul a balatonfüredi keret.

A klubnál hét játékostól köszöntek el: az orosz Yuri Semenov Finnországban, a brazil da Silva Ferreira Uelington Franciaországban folytatja pályafutását, távozik a magyar kézilabda egyik idei nagy felfedezettje, Szita Zoltán (aki Veszprémből volt kölcsönben két szezon erejéig Füreden), Hornyák Péter (ő Tatabányára igazolt), valamint Szöllősi Olivér, Kancel Ottó és Németh Alex.

Ami az újakat illeti, a 19 éves Kőhegyi Ákos (Veszprém) érkezése mellett eddig spanyol szélső és átlövő, valamint fehérorosz és szerb átlövő leigazolását jelentették be a klubnál, de talán bízhatunk benne, hogy Füreden a folytatásban sem a légiósok viszik majd a prímet, és abban is, hogy a magyar fiataloknak lehet és kell bizonyítaniuk az NB I egyik élcsapatában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!