Veszprémi Honvéd SE

2019.07.11. 07:00

Pétanque-siker a Mecsekben

Nemrég rendezték Pécsen a pétanque veterán országos bajnokságot. A háromfős csapatok versenyében a Veszprémi Honvéd SE triója diadalmaskodott.

Izsa Erika

A győztes trió, balról: Deraedt Edgard, Tóth András és Darcsi István Fotó: a szervezők

A pétanque egyfajta golyójáték. Franciaországból származik, ahol ma is rendkívül népszerű. Egyéni, páros (duplett) és háromfős (triplett) felállásokban játszható: egy, illetve két játékos esetén mindenki három-három golyót birtokol, három játékos esetén pedig kettőt-kettőt.

A golyók fémből készülnek, egy kivétellel: a célgolyó, az „öcsi” fából vagy műanyagból készül, élénk színűre festik. A pálya nemzetközi és országos versenyeken 15 méter hosszú és 4 méter széles.

A játék lényege, hogy a golyókat a játékosok minél közelebb juttassák a célgolyóhoz. A menetek végén a győztes (vagy győztes csapat) annyi pontot kap, ahány golyója közelebb van az öcsihez, mint az ellenfél legjobb pozícióban lévő golyója. Hasonlóan a curlinghez, az ellenfél hátráltatása, azaz a golyók kilökése itt is érvényes manőver. A verseny akkor ér véget, ha valamelyik fél eléri a 13 pontot vagy letelik a játékidő.

A bajnokságon győztes triplett csapat tagjai Darcsi István, Deraedt Edgard és Tóth András, edzőjük és szakosztályvezetőjük pedig Drienyovszki János. Közülük ketten, Deraedt Edgard és Tóth András Németbányáról csatlakoztak a megyeváros egyesületéhez.

– Szerettük volna jól érezni magunkat a versenyen, az volt a célunk, hogy jót játsszunk. Az esélytelenek nyugalmával léptünk pályára. Az elődöntőben a másik három csapat papíron jobb volt nálunk, mégis sikerült megvernünk az első helyen rangsorolt triót. Ez önbizalmat adott a döntőre, ahol a második legjobb együttessel kellett felvennünk a harcot. Végül 13-5 arányban győztünk – mesélt az élményeiről Darcsi István.

A győztes trió, balról: Deraedt Edgard, Tóth András és Darcsi István Fotó: a szervezők

István hatéves kora óta sportol. Mielőtt rátalált volna a pétanque-ra, jégkorongozott és igazolt játékosként futballozott is.

A golyójátékkal közel egy éve ismerkedett meg.

– Ez tényleg olyan játék, amelyet korra és nemre, valamint edzettségi állapotra való tekintet nélkül bárki elkezdhet. Annak ellenére, hogy nem kell futni, a versenyek alatt 7-8 kilométert megteszünk sétával. Mivel minden eldobott golyó után változik a helyzet a pályán, nagy figyelmet igényel egy-egy mérkőzés. Maximum egy perc alatt helyes döntést kell hozni és azt pontosan kivitelezni – tette hozzá István lelkesen.

A Magyar Pétanque Szövetség 1998-ban alakult meg, jelenleg 12 tagszervezettel rendelkezik; ezek mindegyike Budapesten és a Nyugat-Dunántúlon található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!