Tíz kilométeren az olimpiai kvalifikáció a feladat

2019.07.14. 08:00

Szudáni fiúnak adta az aranyérmét Rasovszky Kristóf

Világbajnoki címet szerzett öt kilométeren Rasovszky Kristóf, a Balaton Úszó Klub kiválósága a Dél-Koreában zajló vizes vébén.

B. Virág Rita

Az újdonsült világbajnok és edzője, Szokolai László

Forrás: Szokolai László

A vizes világbajnokság fő helyszíne Kvangdzsu, az ettől 130 kilométerre fekvő Joszuban tartják a nyíltvízi úszók megméretéseit. A versengés, ahol a tíz kilométeres távon az olimpiai kvalifikáció is a tét, az öt kilométeres viadallal vette kezdetét.

Ez jó erődemonstráció volt

A 61 fős mezőnyből kilencedikként szólították a Balaton Úszó Klub Európa-bajnokát, Rasovszky Kristófot. Szokolai László tanítványa gyakorlatilag a rajt után végig az élmezőnyben úszott és 53:22.1 perces, fantasztikus idővel, fölényes győzelmet aratott.

– Kristóf végig irányította a versenyt, az történt ebben az 53 percben, amit előre elterveztünk – nyilatkozta lapunknak Szokolai László, Kristóf edzője. – Végig az első három hely valamelyikén úszott, amikor valaki megpróbált ellépni, akkor azonnal gyorsított. Az utolsó kör felénél erősebb tempóra váltott, elúszott az élbolytól és végül tíz másodperces, magabiztos előnnyel nyert.

Az újdonsült világbajnok és edzője, Szokolai László
Fotó: Szokolai László

A tréner hangsúlyozta, a kedden esedékes tíz kilométer előtt ez jó erődemonstráció volt, tudatták a riválisokkal, hogy Kristóffal minden körülmények között számolni kell.

– Nem titok, szeretnénk dobogóra állni tíz kilométeren, hiszen ez az olimpiai szám is, és ötkarikás kvótát is osztanak az első tíz helyezettnek. Azonban óriási csatára számítunk, nem lesz egyszerű dolgunk, hiszen ott lesz Rió olimpiai bajnoka, a címvédő Ferry Weertman, a francia Marc Antoine Olivier, a füredi világbajnokság bronzérmese, vagy Florian Wellbrock, a glasgowi Európa-bajnokságon 1500 méteren aranyérmet szerző német kiválóság, illetve az olasz Gregorio Paltrinieri, aki Budapesten 1500 méteren lett világbajnok. Hogy csak a legnagyobb sztárokat említsem – magyarázta az edző.

Szokolai László hozzátette, nyílt vízen senki sem mehet biztosra, sok minden történhet a közel két óra alatt.

A 10 kilométeres távra 75 induló nevezett, s az első tíz automatikusan részt vehet a 2020-as tokiói játékokon.

Jó úszó, jó ember

Kristóf egyébként a magyar úszósport első nyíltvízi világbajnoki címét szerezte, azelőtt ez a bravúr soha senkinek sem sikerült.

A júniusi, balatonfüredi világkupát is megnyerő 22 éves veszprémi fiú a magyar szövetség közösségi oldalán tett nyilatkozatában elárulta, tőle szokatlan módon ideges volt.

Fotó: Stephane Kempinaire/KMSP

– Tavaly nem volt ilyen az Eb-n, de most éreztem, hogy kicsit stresszesebb vagyok a kelleténél. Úszás közben szerencsére helyre állt a lelki békém, kifejezetten jól éreztem magam a vízben – fogalmazott.

Kristóf az éremátadót követően aztán fantasztikus gesztust tett. Egy brazil újságíró közvetítésével megtudta, hogy a verseny utolsó helyezettje, a szudáni Mohamed Ibrahim saját költségén utazott el a vébére, ahová a verseny előtti éjjelen, három órakor érkezett meg. A szudáni versenyző 61. helyen, tizenkét perccel a mezőnytől lemaradva csapott a célba. Miután Kristóf mindezekről értesült, felkereste versenyzőtársát és nyakába akasztotta az aranyérmét, hozzátéve, hogy aki teljesítette a távot, az mind bajnok.

Mint kiderült, a szudáni fiú álma az volt, hogy egyszer úszhasson a világbajnokságon. Ez most valóra vált, nem is akárhogy.

Kristóf kedden folytatja a szereplést az említett 10 kilométeren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!