A magyar bajnoki címek is gazdára találtak

2019.08.13. 17:30

Izgalmas versengés az eplényi hegyen

Mindössze hat tized döntött az aranyérem sorsáról a 2019-es downhil országos bajnokságon, amelyet az eplényi Kalandhegyen bonyolítottak le.

B. Virág Rita

Döntött kanyarok, ugratók, technikás szakaszok, lépcsők, gyökerek, egymást követő gyors és változatos részek, éles sikánok, valamint 185 méter szintemelkedésből is nehezítette a résztvevők dolgát az idei downhill országos bajnokságon.

A rendezők 1500 méter hosszú körpályát alakítottak ki, s a szabályok értelmében az nyert, aki a leggyorsabban küzdötte át magát az akadályokon.

Az eplényi viadal főszervezője, Gács Péter lapunknak elmondta, évről, évre csúcsokat dönt a nevezők száma, s bár attól tartottak, az idén ez elmarad, végül nem kellett csalódniuk, hiszen a tavalyi kétszázról az idén 234-re nőtt a résztvevők száma.

Mint megtudtuk, a teljes magyar élmezőny és több nemzetközi bringás is leadta jelentkezését, így nívós mezőny gyűlt össze. Az amatőrök, open kategóriájában pedig 162 nevezés érkezett, amely ugyancsak részvételi rekord.

A profik között megvédte címét a szlovák Európa Kupa győztes Rastislav Baranek, aki a gyári Kelly’s kerékpárosa, bár az idén már mindössze hat tized döntött a javára feltörekvő magyar bajnok, az ajkai Ferenczi Marcell előtt.

Igen kiélezett verseny zajlott a bronzéremért is, az izgalmas momentumokkal tarkított erőpróbán végül Palotai Gábor szerezte meg a harmadik helyet, ami a magyar bajnoki ezüstöt jelentette, Keresztes Péter lett a negyedik, vagyis az ob-harmadik.

A junioroknál előzetesen mindenki azt gondolta Cseh Martin nyeri majd az aranyat, hiszen favoritként komoly előnnyel nyerte meg az időmérőt. Aztán a döntőben hibázott, és így Szabó Boldizsár ünnepelhette a bajnoki címet. A juniorok nyílt versenyét egyébként a szlovák Kamil Fábry nyerte.

A masters kategóriában Cser Máté biztos sikert könyvelhetett el, ahogyan a női versenyt is nagy fölénnyel nyerte meg Megyaszay Lilla.

Az amatőrök open kategóriájában Németh Ádám foglalhatta el a dobogó legmagasabb fokát, aki teljesítményével a profiknál a tizenegyedik helyen zárhatott volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!