rendhagyó fogadás

2019.09.08. 20:12

Gaál Zsóka bekötött szemmel játszott a Parlamentben

Az ajkai Gaál Zsóka közreműködésével népszerűsítette a sakkot a honi szövetség, amely a Parlamentbe szervezett rendhagyó, különleges fogadást. A 12 éves tehetség bekötött szemmel játszott – többek között Schmitt Pál ellen – az Országházban.

Horváth Gábor

Gaál Zsóka Hf3 kezdő lépésére Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja b6 lépéssel válaszolt Fotó: bykapas.com

Fotó: bykapas.com

A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) Budapesten tartotta soros ülését, amelyen többek között az is szóba került, hogy hazánk pályázik a 2024-es sakkolimpia megrendezésére. A FIDE elnöke, Arkagyij Dvorkovics szerint mindezt jó eséllyel tesszük, a sportág ismerői számára mondani sem kell, óriási dolog lenne Magyarországnak, ha nálunk küzdenének meg a sakkvilág legjobbjai.

Gaál Zsóka példaképével, Polgár Judittal Fotó: Gaál Renáta

A hétvégén tartott FIDE-ülés emiatt is különleges volt, a házigazda igyekezett lenyűgözni a szervezet elnökségét, és ebben hazánk egyik legnagyobb sakkígérete, az ajkai Gaál Zsóka is szerepet kapott.

Az ülést követően a Parlament vadásztermében rendeztek fogadást, amely egy érdekes partinak is helyet adott. Az est háziasszonya, Déri Stefi Zsókát szólította sakktáblához, a 12 éves játékos az asztalnak háttal foglalt helyet, és a szemét még egy kendővel is bekötötték.

Az ajkai hölgy összesen 11 ellenféllel játszott, akik felváltva léptek. A partit – amelyet a fogadás résztvevői egy nagy kivetítőn is tudták követni – Kállai Gábor nemzetközi nagymester moderálta, szellemesen kommentálva/anekdotázva végig a játszmát. A Zsóka által bemondott lépéseket nagy példaképe, minden idők legjobb női sakkozója, Polgár Judit tette meg.

Gaál Zsóka Hf3 kezdő lépésére Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja b6 lépéssel válaszolt Fotó: bykapas.com

Zsóka Hf3 kezdő lépésére Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja b6 lépéssel válaszolt. Zsóka a 2. g3 lépésére, Arkagyij Dvorkovics Fb7 lépéssel válaszolt. Az ezt követő lépéseket neves személyiségek, köztük a FIDE elnökségének tagjai is felváltva tették meg, s végül Szabó László, a Magyar Sakkszövetség elnöke az „a5” lépés megtétele után döntetlent ajánlott, amit Zsóka elfogadott.

A fiatal ajkai játékos az eseményt követően elmondta, fantasztikusan érezte magát a remek hangulatú esten, nagy boldogságot és örömet érzett, hogy szerepet kapott a különleges eseményen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!