Telekom Veszprém

2019.11.14. 13:30

A Szegedet meg kell verni minden körülmények közt

Élete legmeghatározóbb és legfontosabb hónapján, éppen tíz évvel ezelőtt lett kézilabda-kapus és ismerkedett meg a feleségével Vladimir Cupara.

B. Virág Rita

20191113 Veszprém Vladimir Cupara a Telekom Veszprém kézilabdacsapat kapusa Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Fotó: Penovác Károly Veszprém Megyei Napló

A Telekom férfi kézilabda-együttes kapusa azt mondja, eddigi élete két legjobb dolga akkor történt vele. A harmadik pedig akkor, amikor tavaly megkereste a Veszprém.

A 26 éves szerb kapus az előző héten oroszlánrészt vállalt abból, hogy csapata elég simán, 37-30-ra nyert a Meskov Breszt otthonában a Bajnokok Ligája csoportkör hetedik fordulójában. Cupara a kinti találkozón a második félidőben kapott lehetőséget, ebben a periódusban mindössze tizenhárom gólt kapott, nyolc védést mutatott be, vagyis közel negyven százalékkal védett.

– Valóban jól kijött a lépés, de az sokkal fontosabb, hogy a csapat nyert – szögezte le.

Szombaton újra a fehérorosz bajnok ellen lép pályára a Veszprém, és nagy lépést tehet afelé, hogy előrébb lépjen a csoportban.

– Szeretnénk a hátralévő három BL-találkozón a lehető legtöbb pontot begyűjteni, mert a célunk a csoportban az első két hely valamelyikének megszerzése. Ehhez elengedhetetlen, hogy szombaton újra legyőzzük a Bresztet, és legalább olyan játékkal, mint tettük azt idegenben. Ezzel egy időben a magyar bajnokságban is szeretnénk a tabella élén telelni. Nemrég óta vagyok Veszprémben, de azt már megtanultam, bármi történhet, de a Szeged nem előzhet meg bennünket, a Szegedet meg kell verni mindig minden körülmények között – fogalmazott a hálóőr vigyorogva, aki egy véletlennek köszönheti, hogy kézilabda kapus lett.

Tizenhat éves volt, amikor még a középiskolai csapatban focikapusként játszott, de a helyi kézilabda kapus is éppen hálóőrt keresett, így felkérték, segítse ki őket.

– Miért is ne? – gondoltam magamban. Aztán fél év múlva a szerb korosztályos válogatottban találtam magam. De legyünk őszinték, nehogy azt gondolja bárki is, azért, mert olyan tehetséges voltam. Sokkal inkább magas és nagy termetű, a labdák pedig akarva akaratlanul elakadtak bennem – mesélte nevetve. Elárulta még azt is, ugyanebben a hónapban ismerte meg szerelmét, akivel másfél évvel ezelőtt hivatalosan is megpecsételték kapcsolatukat, amikor házasságot kötöttek.

– Életem két legjobb dolga ekkor történt velem. A harmadik pedig akkor, amikor tavaly ilyenkor megkeresett a Veszprém. Bevallom, őszintén nem sokat hezitáltam, hiszen, amikor a világ egyik legjobb csapata keres, akkor nincs miről gondolkodni – vélekedett.

Az önirónia, a humor Cupara egyéniségének velejárója, ahogy az a kettősség is, amely a pályán belül és kívül jellemzi. A magánéletben ugyanis igazán galamblelkű ember, míg a kapuban az elszántság, a szenvedély lesz úrrá rajta.

– Szeretem kimutatni a pályán az érzelmeim, kontaktálni a közönséggel. Ez segít nekem és a csapatnak is. Néha egyébként jobban kifáraszt egy-egy védés utáni ünneplés, mint magát a bravúrt véghezvinni. De félretéve a tréfát, nagyon tisztelem a szurkolóinkat, akik hétről, hétre nemcsak itthon az arénában buzdítanak minket, hanem a világ végére is elutaznak velünk – magyarázta.

És, hogy milyen ember otthon, szűk körben, a családjával, feleségével? Saját bevallása szerint, csakis szeretteinek mutatja ki az érzelmeit, érzéseit. Úgy fogalmazott, manapság, aki túl sokat megmutat magából a világnak, az könnyen pórul járhat. Ezért óvatos, zárkózott, ugyanakkor, aki ismeri, jól tudja, hogy szelíd, barátságos, és békés természetű.

Fotó: Penovác Károly/Napló

Cupara elmesélte azt is, a középiskola elvégzése után közgazdasági egyetemen folytatta tanulmányait, de azt nem tudta befejezni, mert kézilabdás karrierje elkezdett meredeken ívelni fölfelé. Spanyolországba került az Ademar Leonnál védett három szezonon át, majd egy évet Kielcében légióskodott. Itt Veszprémben a kézilabda-történelem egyik legjobb kapusa, Sterbik Árpád, valamint a feltörekvő magyar válogatott, Székely Márton a poszttársa.

– Mindhárman különböző egyéniségek vagyunk, más-más stílusban védünk. Egy-egy mérkőzésre három, négy edzéssel készít fel minket Porobis Haris kapusedző. Árpival és Marcival nagyon jó a viszonyunk. Egy-egy találkozón belül David (David Davis vezetőedző – a szerk.) mondja meg, ki kezd, ám a meccs hevében gyakran a megérzéseinkre hallgatunk, és úgy osztjuk el egymást közt a feladatokat. Az edzőnk azt várja, minden rivális ellen a legjobbunkat nyújtsuk, akár a magyar bajnokságról, akár a SEHA-ról, akár a BL-ről van szó – mondta.

Vladimir Cupara magyarul búcsúzkodott. Viszont hozzátette, ennél többet ne várjunk tőle, szerinte a magyar legbonyolultabb nyelv, amivel valaha találkozott. Azt viszont megígérte, hogy minden erejükkel azon lesznek, hogy szombaton újra győzelmet ünnepelhessünk a Veszprém Arénában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!