Küzdelem a gravitációval

2019.12.05. 07:00

A Padányi Kupával zárult le az idei esztendő a falmászók számára

Több korosztályban és számban is bajnoki címet szereztek, illetve dobogóra állhattak a Veszprémi Sportmászó Egyesület sportolói a nemrégiben megrendezett Padányi Kupán.

B. Virág Rita

20191130 Veszprém, Falmászás. Padányi Kupa, Nehézségi és Gyorsasági Magyar Kupa-forduló, Padányi iskola, tornacsarnok. Fotó: Balogh Ákos BA Veszprém Megyei NAPLÓ

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A Padányi Kupa a magyar bajnokság utolsó fordulója volt, ahol az összetett verseny végeredményét is kihirdették.

Strommer László, a megméretés főszervezője lapunknak elmondta, komoly munka előzte meg a kétnapos kupa lebonyolítását, ugyanis a Padányi-iskola mászófaláról az összes fogást, nagyjából ezer darabot, eltávolították, alaposan megtisztították, majd ezután kerültek vissza a falra. Szombatra és vasárnapra is új pályát kellett építeni, az első napon a gyerekek nagyjából nyolcas, másnap a felnőttek kilenc-tízes erősségű falon mászhattak.

A veszprémi eseményre százötvennél is több induló nevezett, a mini korosztálytól egészen a szeniorig. A legifjabb versenyző ­2013-as születésű volt. Az ország minden szegletéből érkeztek versenyzők, hiszen nehézségi és gyorsasági kategóriában is összetett elsőt hirdettek. Ráadásul a sportmászók szakági közgyűlését is itt, Veszprémben tartották meg. A hétvége a Mikulás-nap köré szerveződött, a legkisebbek legnagyobb örömére.

A veszprémiek mindkét szakágban remekül teljesítettek. A nehézségiben a mini lány kategóriában Fischer Lili szerzett aranyérmet. Boros Boldizsár a serdülő fiúknál állhatott a dobogó tetejére. Bárány Judit a szenior nőknél érdemelt ki ezüstérmet.

A nehézségi kategóriában rajthoz állt a nem is olyan régen ifjúsági korosztályban Európa-bajnoki címet szerző Vályi Gergely is, aki természetesen a magyar mezőnyben is a legjobb volt. Gyorsasági mászásban is Fischer Lilit szólították a dobogó legfelső fokára, ahogy Boros Boldizsár is duplázni tudott. A nyílt férfi kategóriában Molnár Gergő szerzett értékes második helyet, míg a rutinos Strommer László a férfiak szenior versenyén volt utolérhetetlen.

Ezt követően kialakult a Magyar Kupa összetett állása is. Eszerint Fischer Lili és Boros Boldizsár mindkét szak­ágban megérdemelten lett bajnok.

Molnár Gergő pedig a gyorsasági kategóriában a nyílt férfi korcsoportban végzett a harmadik helyen.

STROMMER SOMA ÚJRA EGÉSZSÉGES

A falmászók nemcsak nehézségi és gyorsasági kategóriában, hanem az úgynevezett boulderben is megmérették magukat. Ezen bajnokság utolsó fordulóját nemrégiben rendezték a fővárosban a Gravity mászóteremben. A VESE sportolói közül Fischer Lili a mini korcsoportban verhetetlen volt, ő így a veszprémi eredményekkel együtt triplázott. Boros Boldizsár pedig ezüstéremmel gazdagodott. Strommer Soma, aki egy vírusfertőzés miatt kórházba került és több fordulót is kénytelen volt kihagyni, összetettben az előkelő és dicséretes harmadik helyezést szerezte meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!