Telekom Veszprém

2019.12.07. 21:42

A Veszprém nyerte a gigászok csatáját

Rendkívül magas szintű, rangadóhoz méltó összecsapást vívott a Telekom Veszprém és a trónkövetelő MOL-Pick Szeged a férfi kézilabda NB I-ben. A szuperderbit a házigazda gigászi küzdelemben, egy góllal, megérdemelten nyerte meg.

B. Virág Rita

20191207 Kézi NB1 Telekom Veszprém- mol pick szeged Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton

Telekom Veszprém-MOL-Pick Szeged 29-28 (15-15)

Veszprém, 5000 néző. V.: Hargitai, Markó. Telekom Veszprém: Sterbik – Gajic 5 (3), Jahija 1, Nenadics 7 (1), Blagotinsek 1, Lauge 2, Strlek 7. Csere: Cupara (kapus), Mackovsek, Nilsson 1, Borozan 5, Marguc. Edző: David Davis.

MOL-Pick Szeged: Mikler – Radivojevics 6 (3), Maqueda, Gaber, Bánhidi 3, Henigman, Bombac 5. Csere: Alilovic (kapus), Zsitnyikov 4, Canellas 6, Stepancic 4. Edző: Juan Carlos Pastor.

Kiállítások: 4, ill. 12 perc.

Hétméteresek: 5/4, ill. 3/3.

Hazánk két legjobb kézilabda alakulata először találkozott a 2019/20-as évadban. A mérkőzés a presztízsen túl arról is szólt, melyik gárda tudja megőrizni hibátlan mérlegét az alapszakaszban.

Az összecsapás előtt bombaként robbant a hír, miszerint a Tisza-partiak jobbátlövője, Jorge Maqueda állítólag jövő nyártól a Bakonyba igazol. Ezt végül senki sem erősítette meg, de nem is cáfolta.

A bemelegítéskor vidáman integetett, ölelkezett ismerőseivel, barátaival a két exveszprémi kapus, Mirko Alilovic és Mikler Roland. Az egyik szurkoló meg is kérdezte tőlük: „Jó érzés hazajönni, igaz?”

A hazaiaktól a sérült Kentin Mahé és Lékai Máté mellett a lelátóra szorult Székely Márton és Pawel Paczkowski, valamint Mirsad Terzic is. Két fiatalt nevezett a keretbe David Davis, Melnyicsuk Viktort és Zoran Ilicset.

Lauge harcolt ki hetest, ez volt a derbi első megmozdulása, a megítélt büntetőt Gajic váltotta gólra, Miklert leültetve. Aztán Sterbik védte Maqueda próbálkozását, majd Lauge vágta a lasztit Mikler kapujába (2-0).

Az 5. percig kellett várni a szegediek első találatára, Bombac tört be, ráadásul Blagotinseket kiküldték két percre. A Telekom lehozta kapusát, az eladott labda után Bombac saját hatosáról lőtte a kapuba a labdát (2-2).

Gajic hetesből vette vissza a vezetést, Bombac egyenlített. Sterbik lenullázta Maquedát, a spanyol mindhárom próbálkozását fogta. Továbbra is fej, fej mellett haladtak a felek, előbb Gajic szélső befutása ért gólt, aztán Zsitnyikov bombája csendesítette el egy pillanatra a közönséget (12. perc: 5-5). Gaber ült le két percre, Gajic már négy találatnál járt. Kőkeményen, de szabályosan védekezett a Telekom, ám Bombac egyelőre tarthatatlan volt (14. perc: 6-6).

Sterbik, amit lehetett megfogott, ám nem tudott két góllal elhúzni a házigazda, mert hol Mikler, hol egy-egy nem várt hiba ebben megakadályozta. Radivojevic ziccere után először vezetett a Szeged (8-9), azonban Nilsson az előző támadás végén lent maradt, a fejére kapott ütéstől úgy kellett letámogatni.

Egy kis keménységért a Tisza-partiaknak sem kellett a szomszédba menni, Moraest iponnal vitte a földre Gaber, amiért nem járt semmi. Borozan is bemutatkozott Miklernek, aztán Nenadics befutása után visszavette a vezetést a címvédő (21. perc: 10-9). Canellas kapott kiállítást, azonban Bombac labdaszerzése után megint a rivális ment elől.

Borozan duplája jókor jött, ám továbbra sem változott a játék képe, vezetést szerzett a Telekom, egyenlített a Szeged. Borozan újabb átlövése és Lauge találata elégedettséggel töltötte el a jelenlévő drukkereket, ám némi szerencsével újra és újra egalizált a trónkövetelő. A játékrész 15-15-ös eredménnyel zárult.

Stepancic lökete vezette fel a második etapot, majd Strlek vette be Alilovic kapuját. Emberelőnybe került a Veszprém, Strlek ellen szabálytalankodott Radivojevic, aztán Lauget ütötte le Bánhidi, ezért ő is leült két percre. A kettős előnyben Gajic találatával 18-16-ra alakult az állás.

Alilovic megfogta Gajic hetesét, ám Blagotinsek próbálkozásánál már tehetetlen volt. A Szeged a végletekig, passzívig támadott, Stepancic és Bánhidi vette hátára övéit. A túloldalon Nenadics villant, s a góljaival 22-21-re vezetett csapata.

Megállás nélkül buzdították a piros mezes szurkolók az övéiket. Zsitnyikov találata után Cupara váltotta a fáradó Sterbiket. Nilsson varázsolta be a lasztit Alilovic kapujába, Moraes labdaszerzése után pedig Strlek volt eredményes.

Alilovic védte Strlek újabb ziccerét, majd Cupara is bemutatott egy bravúrt. Nenadics hatodik találata után pedig először nőtt háromra a különbség (25-22). Azonnal időt kért a Szeged.

Lestoppolt a Telekom, nem úgy a Tisza-parti gárda, Canellas duplázott. Aztán újabb jó védekezést követően Strlek ziccere lendítette át a holtponton a házigazdákat (51. perc: 26-24).

Még ugyanebben a percben videóbíró segítségét kérte a két játékvezető, Blagotinsek két perces kiállítást kapott. Canellas szépített, egyre olvadt a fór.

Maqueda lökésért szintén leült két percre, Strlek pedig bevágta a rá kijátszott figurát (53. perc: 27-25).

Bánhidi túl könnyen lőtt gólt, szerencsére jó védekezés után Strlek sem rontott, bár Stepancic igencsak megnehezítette a dolgát, amiért a horvát két perces büntetést kapott.

Canellas jól játszott és Borozan is (57. perc: 29-27). Radivojevics büntetőből szépített, majd Nenadics löketét hárította Alilovic. A Szeged lehozta kapusát, hét a hat ellen támadott, ám Cupara bravúrja két pontot jelentett a Telekom Veszprémnek.

David Davis: – Igazi rangadót vívtunk, a magas színvonalú csatában nagyszerű védelmeket, szép gólokat láthattak a nézők. A Szeged ellen mindig nehéz játszani, ez a találkozó is elég komplikált volt, intenzíven éltük meg a történéseket. Szerintem az döntött a javunkra, hogy a második félidőben végig vezetni tudtunk. Fantasztikusan voltak a szurkolók, örömmel tölt el, hogy legyőztük legnagyobb hazai riválisunkat. A Szeged elleni győzelem mindig nagyon fontos a drukkereknek, a klubnak és a városnak is.

Manuel Strlek: – Nagy energiákat mozgósítottunk, koncentráltan léptünk pályára a jó erőt képviselő Szeged ellen. A külső szemlélő szerintem igen magas színvonalú, kiváló csatát láthatott. A szurkolók, akik ma hihetetlenek voltak, a nyolcadik embert jelentették számunkra. Úgy gondolom, nemcsak ez a mai volt szoros csata, a bajnokságban és a kupában még több ilyen rangadót játszunk majd a Szegeddel.

Juan Carlos Pastor: – Csodás hangulat uralkodott az arénában. Tisztában vagyunk vele, hogy mind támadásban, mind védekezésben még sokat kell javulnunk. Az döntött a Veszprém javára, hogy a második félidőben túl sokat játszottunk emberhátrányban, Strlek pedig kíméletlenül kihasználta könnyű ziccereivel a hibáinkat. Végig harcban álltunk a pontszerzésért, az utolsó támadásunk kimaradt, később ezt is gyakorolnunk kell majd. Remélem, a következő találkozásunkkor mindkét fél teljes kerettel tud kiállni és akkor még jobb derbit vívhatunk.

Mirko Alilovic: – Sok sérülttel érkeztünk Veszprémbe, de így is partiban voltunk a címvédővel. Kihagytuk az utolsó lehetőségünket, vagyis akár döntetlent is elérhettünk volna, ami a jövőre nézve kifejezetten kecsegtető a számunkra. Jó úton járunk és ebből a vereségből is tanulni fogunk, hogy még jobbá váljunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!