Szilveszteri mozgás

2020.01.02. 06:59

A hirtelen elhunyt vívóikonra emlékeztek a futók Tapolcán

A városban a szilveszter már nem múlhat el Szalay Gyöngyi-emlékfutás nélkül.

Tóth B. Zsuzsa

Közel százan álltak rajthoz az év utolsó napján megrendezett futáson

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A 2017 decemberében tragikusan hirtelen elhunyt helyi párbajtőrvívó olimpikon, korábbi alpolgármester, Szalay Gyöngyi emlékére rendezték meg a futást a Malom-tó partján immár harmadszor.

A megmérettetésen 84-en indultak, a legfiatalabbak a gyermek, a nagyobbak a felnőtt kategóriában. Nem hagyhatták ki a futást a Tapolca Vívóklub lelkes és eredményes tagjai sem, ahogy sokan futottak még szülői kísérettel, kézen fogva is.

Az alsó tavat megkerülve ötszáz méteres távot kellett teljesíteniük, a célban még szaloncukrot is kaptak, hogy pótolják a ledolgozott kalóriát.

A futókat szokás szerint a Boombatucada ütőegyüttes buzdította friss ritmusokkal, a bemelegítést és a futást ezúttal is Marton Zsolt, Mazsi vezényelte le a tőle megszokott pergő ritmusban. A felnőttek négy kört tettek a tó körül, érintve a városközpontot is, a polgárőrök útvonal-biztosítása mellett. A versenyen az óévtől futva búcsúzók között újra ott volt a tapolcai tűzoltóságot képviselő Pfluger Attila, aki teljes felszerelésben, közel harminckilónyi súlyt cipelve szaladta le a távot.

Attila évek óta nem hagyja ki a különleges megmérettetést, azt mondja, egyébként is gyakorolnak a lánglovagok hasonló módon, úgyhogy neki ez nem okoz problémát, bár a speciá­lis öltözék miatt a futás alaposan megizzasztja minden alkalommal. Amellett számára ez mégiscsak egy kihívás és szeretné képviselni a helyi tűzoltókat is, akik közül többen ígérik már egy ideje, hogy vele tartanak, reményei szerint legközelebb meg is teszik néhányan. Attila alig több mint húsz perc alatt futotta le a négy kört, a távon kiskamasz gyermekei szurkoltak édesapjuknak. A gyerekek egyébként gyakran futnak vele, máskor pedig a kislány kézilabdázik, a fiú thai boxban jeleskedik.

Közel százan álltak rajthoz az év utolsó napján megrendezett futáson
Fotó: Nagy Lajos/Napló

A futást követően ezúttal első ízben rendezték meg a vízibicikli-körversenyt a tavon, azaz a Tour de Malom-tó megmérettetést. Négy lelkes csapat nevezett két-két fővel, a köröket letekerve végül a sprintversenyen a Busznyúzók értek elsőként célba. Az Elsüllyedt lánykák csapata második lett. A Rehab és a Vízicsigák csapata pedig örömmel osztozott a harmadik helyen. A biciklizőket a Giro d’Italia helyszínen vendégeskedő magyar versenyzői, Dina Márton és Peák Barnabás buzdította. Bár sok mindent elárultak ­magukról a sportolók, azonban a korábban megszokottakkal szemben a sztárvendégek nem vállalták be sem a biciklizést, sem az azt követő úszást a tavon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!