A tapolcai vívó világbajnok jelenleg otthon edz

Otthon, Tapolcán igyekszik formában tartani és fejleszteni magát Siklósi Gergely. A 2019-es párbajtőr-világbajnoknak nem jött rosszul a pihenő, de ilyen hosszú kihagyásnak természetesen ő sem örül. Szeptemberig biztosan nem rendeznek vívóversenyeket.

Horváth Gábor

A 2019-es világbajnok Siklósi Gergely Tapolcán kezdte el az edzéseket Fotó: archív

Fotó: Illyés Tibor

A 2019-es hazai sportév egyik legnagyobb meglepetése volt Siklósi Gergely világbajnoki szereplése, a fiatal párbajtőröző fantasztikus vívással egészen az aranyéremig menetelt a budapesti vívó világbajnokságon. Akik követték a tapolcai származású (ma már a Budapesti Honvédban szereplő) sportoló pályafutását, azok talán nem lepődtek meg annyira, hiszen tudták, hogy kiemelkedő tehetségről van szó, aki képes lesz a kiugró teljesítményre. Persze ki számított arra, hogy már 21 évesen sikerül felülnie a világ párbajtőr-trónjára...

A siker óriási lökést adott a tokiói olimpiára vezető úton, Gergőnek csak egy apró lépés hiányzott a kvalifikációhoz, amelyből alig volt már hátra, amikor törölték/felfüggesztették a versenyeket a koronavírus-járvány miatt. Mint ismeretes, az ötkarikás játékokat 2021-re halasztották, a nemzetközi szövetség tájékoztatása szerint a kvalifikációból hátralévő viadalokat megtartják, mihelyst azt az egészségügyi helyzet megengedi.

- Bevallom őszintén, nekem nem jött rosszul a leállás, mert tavaly október óta nem voltam teljesen rendben egészségügyileg. A karanténhelyzet kapóra jött abból a szempontból, hogy két bölcsességfogamat is kihúzták, vagyis inkább kiműtötték, az ezzel járó 30-35 napos kihagyást másként nem engedhettem volna meg magamnak. Nagyon kihajtottam magam a szezon eddigi részében, kicsit idegesítő, hogy minden évben kijön valami sérülés, probléma, ugyanakkor eddig mindegyikkel egészen jól elbírtam – nyilatkozta lapunknak Siklósi Gergely.

A 22 esztendős sportoló a leállás első heteit Budapesten „vészelte át”, jelenleg szüleinél, Tapolcán lakik, illetve sok időt tölt a család balatonedericsi nyaralójában.

- A fővárosban panelben élek, a kilencedik emeleten, úgyhogy örülök, hogy most hazajöhettem. Kialakult a rendes napirendem, futok és erősítek, emellett van munka a kertben is, szóval jól elfoglalom magam – tudtuk meg a kiválóságtól, aki köszönetet mondott a tapolcai sportháznak az edzéslehetőség biztosításáért. A vívó hozzátette, hetente két alkalommal videómeetingen vesz részt, és tervben van, hogy újraindulnak a budapesti gyakorlások is. Persze csak szigorú szabályok mellett, egyéni iskoláztatásról van szó, két hetente három napon át. Egymással vívni még nem lehet.


A 2019-es világbajnok Siklósi Gergely Tapolcán kezdte el az edzéseket Fotó: archív

- Szeptemberig biztosan nincs verseny és utána sem sokat rendeznek. Néhány dolog még tisztázásra vár, addig próbálom formába hozni magamat. Most is arra törekszem, amire mindig: igyekszem kihozni a maximumot a helyzetből. Szerintem nagyjából egy hónap múlva jutok majd el arra a szintre, hogy hiányzik a versenyzés. Mi, sportolók arra vagyunk programozva, hogy fejlődjünk, folyamatosan jobbak és erősebbek legyünk. Amikor megvan ez a forma, de nincs mód megmutatni, az bizony rossz érzés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!