tizenöt évet utazunk vissza

2020.05.12. 07:00

A veszprémi futó legsikeresebb idénye

Éledezik ugyan, de még nem indult be a sportélet hazánkban. A koronavírus-járvány miatt a legtöbb bajnokságot lefújták, sok versenyt töröltek, vagy halasztottak el. Edzések már vannak, mérkőzések, versenyek nincsenek. A kényszerpihenő lehetőséget ad arra, hogy visszatekintsünk, és felelevenítsünk egy-egy érdekes Veszprém megyei sporteseményt a múltból.

B. Virág Rita

Tóth Lívia pályafutásának legsikeresebb esztendeje a 2005-ös év volt

Forrás: VEDAC

Sorozatunk második részében tizenöt évet ugrunk vissza, 2005. május 24-ig, amikor a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) futója Tóth Lívia pályafutása egyik legsikeresebb idényét kezdte meg.

Néhány hete zajlott még csak a szabadtéri szezon, amikor Koós Hutás László tanítványa a katari Dohában versenyzett az IAAF Szuper Grand Prix sorozat állomásán. Tóth Lívia 3000 méter akadályon állt rajthoz és akkor a legjobb európai idővel 9:41.48 perccel ért célba, ezzel pedig a dobogó harmadik fokát foglalhatta el. A viadalt az akkori világelső, ugandai Inzikoru Docus nyerte (9:28.50), második lett a kenyai Chepchumba Salome (9:39.34).

– Engem is meglepett, hogy ilyen jó eredményt értem el – ismerte el lapunknak a kiváló futónő. – Nem számítottam rá, hogy megközelíthetem az egyéni csúcsomat (9:39,84), hiszen még nagyon a szezon elején járunk. Ráadásul Dohában 40 Celsius-fokos hőség fogadott, amihez nagyon nehéz volt alkalmazkodni az itthoni 10-12 fokos időjárás után. Nem csoda, ha nagyon elégedett vagyok.

Mint utóbb kiderült, Tóth Lívia időeredményével az európai ranglista élére ugrott, míg a világranglistán a harmadik helyet foglalhatta el. Akkor a Magyar Atlétikai Szövetség kiírása szerint május 28-tól lehetett szintet teljesíteni a következő, augusztusi világbajnokságra, amelyet Finnországban, Helsinkiben bonyolítottak le. – A kvalifikációs szint 9:50,00, nekem ezt az időt már Katarban sikerült teljesítenem, ám a határidő miatt ez nem elég. Újra futnom kell majd a kvótáért, amit, remélem, mihamarább be is gyűjtök – bizakodott az atléta.

Tóth Lívia pályafutásának legsikeresebb esztendeje a 2005-ös év volt Fotó: VEDAC

Nos, végül kiderült a 2005-ös év Tóth Lívia pályafutásának egyik legeredményesebb éve volt, hiszen részt vehetett a számonként a világ tizenkét legjobb atlétáját felvonultató eseményén, Monte-Carlóban a World Athletic Final Grand Prix döntőjében, ahol 9:30.20 perces idővel negyedik helyen végzett a brutál erős mezőnyben. Ezt a csúcsot tizenhárom évig senki sem tudta a magyar mezőnyben megdönteni.

Ráadásul még ugyanebben az esztendőben Izmirben megrendezett egyetemi és főiskolás világbajnokságon, az Universiadén nyert, amely a teljes magyar küldöttség (minden sportágat beleértve) egyetlen aranyérme volt. Az Európa-Kupán Gavleban is aranyérmet szerzett, s az összes Grand Prix-n, ahol elindult, az első hatban végzett.

Nem csoda, ha 2005-ben Tóth Líviát a legjobb női atlétának választotta a Magyar Atlétikai Szövetség is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!