sakk

2020.05.19. 11:00

Napóleon nyerő kombinációja – Teszteld a sakktudásod Gaál Zsókával!

A tavalyi nagy sikerű játékunkat követően idén is folytatjuk sakksorozatunkat: az ajkaiak ifjú játékosa, Gaál Zsóka rendszeresen jelentkezik valamilyen érdekességgel vagy feladvánnyal lapunkban.

Horváth Gábor

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az idei sorozatunk nem a klasszikus megfejtésbeküldős játék lesz, viszont ezúttal is tesztelhetik tudásukat sakkszerető olvasóink, akik emellett a sportág számos érdekességével is találkozhatnak Gaál Zsóka rovatában.

A Bányász SK Ajka 13 esztendős, háromszoros utánpótlás Európa-bajnok, és kétszeres világbajnoki ezüstérmes tehetsége ezúttal Bonaparte Napóleon (1769-1821) egyik játszmájára hívja fel a figyelmet.

Bonaparte Napólen és Henri Gratien Bertrand gróf sakkozik

- Mostanában szívesen tanulmányozom híres emberek régi sakkjátszmáit. Talán kevesen tudják, hogy Napoleón kiváló sakkozó is volt, ragyogó nyerő kombinációja nagyon megtetszett, ezért szeretném megosztani az olvasókkal.

Napóleon ragyogó nyerő kombinációval győzött: 1. Bf8+Fxf8, 2. Fg5+Fe7, 3. Fxe7+Kxe7, 4. Vf7+Kd8, 5. Vf8#

- Ezt a híres játszmát 200 évvel ezelőtt, 1820-ban játszotta leghűségesebb tábornokával Henri Gratien Bertrand gróffal Szent Ilona szigetén, ahol száműzetésben élt – fogalmazott Gaál Zsóka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!