Hintóval hozták

2020.05.12. 19:10

Szalay Gyöngyit nagy tömeg ünnepelte Tapolcán

Éledezik ugyan, de még nem indult be a sportélet hazánkban. A koronavírus-járvány miatt a legtöbb bajnokságot lefújták, sok versenyt töröltek vagy halasztottak el. Edzések már vannak, mérkőzések, versenyek nincsenek. A kényszerpihenő lehetőséget ad arra, hogy visszatekintsünk és felelevenítsünk egy-egy érdekes Veszprém megyei sporteseményt a múltból.

Horváth Gábor

Szalay Gyöngyit csak a később bajnok francia Flessel tudta legyőzni Atlantában

Sorozatunk újabb részében az 1996-os atlantai olimpia egyik magyar éremszerzését elevenítjük fel. Nem akármilyen éremről van szó, ez a medália nagyon értékes nekünk, hiszen Veszprém megyei versenyző, a tapolcai Szalay Gyöngyi szerezte.

A tragikus hirtelenséggel, 2017-ben, mindössze 49 évesen elhunyt vívókiválóság fantasztikus örökséget hagyott maga után. Remek eredményei rengeteg fiatalt, mondhatni nemzedékeket tereltek a sportág felé, és a vívópalánták közül később sokakkal éppen ő foglalkozott edzőként. Leghíresebb tanítványa az a Siklósi Gergely, aki tavaly – mindössze 21 évesen – világbajnoki címet szerzett a felnőtt párbajtőrözők között.

Szalay Gyöngyi összesen hét világbajnokságon állhatott fel a dobogó legfelső fokára, mindegyik alkalommal a válogatott tagjaként.

Igazi csapatember volt, mi most mégis egy kitűnő egyéni produkciót elevenítünk fel tőle.

Az 1996-os évben járunk, a párbajtőröző hölgyek egyéni megmérettetését július 21-én rendezték az atlantai ötkarikás játékokon. A Tapolcai Bauxit versenyzője, Szalay Gyöngyi az orosz Garajeva ellen lépett először pástra, és szoros csatában 15-14-es sikert aratott. A folytatásban, a legjobb nyolc közé jutásért az észt Jermakova elleni találkozó következett, a Veszprém megyei vívó 15-6-tal ütötte ki riválisát. A magyar női párbajtőr akkori erősségét mutatta, hogy Szalay mellett a későbbi kétszeres olimpiai bajnok Nagy Tímea, valamint Hormay Adrienn is bejutott a negyeddöntőbe.

A legjobb négy közé azonban már csak a tapolcai kiválóság tudta kvalifikálni magát, a koreai Go ugyanis nem jelentett akadályt (15-5) neki. A másik két magyar egyaránt francia riválistól kapott ki, Nagy Valerie Barlois-val, Hormay pedig Laura Flessellel szemben maradt alul.

Flessel, a sportág egyik legnagyobb alakja, a későbbi francia sportminiszter az elődöntőben megálljt parancsolt Szalay Gyöngyinek is (10-15). Ez a vereség azonban nem zavarta meg a magyar kiválóságot, aki kitűnő sportemberi magatartást bizonyítva a bronzmeccsen nem csalódottan, hanem rendkívül motiváltan állt pástra, és 15-13 arányban jobbnak bizonyult az olasz Zalaffinál.

Szalay Gyöngyit csak a később bajnok francia Flessel tudta legyőzni Atlantában

Csapatban sajnos nem sikerült megismételni az egyéni dobogót, pedig a magyar válogatott esélyesként utazott az Egyesült Államokba. A Szalay–Nagy–Hormay trió végül a negyedik helyen végzett.

Szalay Gyöngyi bronzérme viszont így még értékesebb, a párbajtőröző szerezte Veszprém megye második ötkarikás medálját a szintén tapolcai Csermák József után.

Atlanta vívó bronzérmese épp Helsinki (1952) kalapácsvető olimpiai bajnokának a társaságában, lovas hintón érkezett Tapolca központjába, ahol nagy tömeg köszöntötte és ünnepelte a népszerű sportolót.

A szervezők megadták a módját az eseménynek, a beszédek és élménybeszámolók után Szalay Gyöngyi hőlégballonnal ereszkedett a város fölé. A fölé a település fölé, amelyet sosem hagyott el, végig szülővárosában sportolt, majd edzőként is ott dolgozott.

Tapolca és Veszprém megye egyaránt nagyon sokat köszönhet neki!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!