A legnépszerűbb a legmagányosabb

2020.05.24. 07:00

Véget ért a kosárlabdasztárról szóló dokumentumfilm-sorozat

Olyan nincs, hogy valaki egy alapozás közben hollywoodi filmet forgat, úgy, hogy a stúdió mellett külön neki berendeznek egy edzőtermet. Hogy valaki szivarozva megy tusolni egy meccs után, vagy kártyázni meccs előtt. Voltaképpen bármit megtehet, de akármi történik, akármekkora figyelem és teher hárul rá, ő felmegy a pályára és sikerre viszi csapatát. Ilyen nem létezik, egy kivétellel.

Horváth Gábor

A Michael Jordan féle Chicago Bulls összesen hat bajnoki kupával büszkélkedhet

Forrás: Archív

Fotó: Andrew D. Bernstein

Véget ért a Last Dance című dokumentumfilm-sorozat, amely a Chicago Bulls kosárlabdacsapatának nagy korszakát mutatta be, ki más, mint Michael Jordan főszereplésével.

A sorozat több szempontból is érdekes. Egyrészt a filmet még az 1997/1998-as szezonban, a Chicago Bulls aranykorszakának utolsó évadában forgatták, de eddig dobozban volt. Akkoriban fantasztikus „belsős” felvételek készültek, a kamerák ott voltak az öltözőben, láthatjuk, milyen volt a hangulat edzéseken, utazások közben, meccsek előtt és után, de bekukucskálhatunk Jordan szállodai szobájába is.

A korabeli anyagokat mai interjúk egészítik ki, nagyon érdekes volt végighallgatni, hogyan látják az akkor történteket a szereplők, játékosok, edzők, klubvezetők, csapattársak, ellenfelek, riporterek, családtagok.

Na, és persze maga MICHAEL JORDAN.

Így, csupa nagybetűvel. Ha ki kellene választani a sporttörténelem valaha volt legnagyobb alakját, alighanem Jordan nyerné a szavazást. Azt gondolom, nem véletlenül. Miért ő a GOAT (a sportvilág népszerű kifejezése, mozaikszó: Greatest Of All Time, azaz minden idők legjobbja)? A film nagyszerűen megadja a választ annak, aki esetleg eddig még kételkedett abban, hogy Jordan az összes szempontot figyelembe véve mindenki fölé emelkedik.

Csak egy kis játék. Képzeljük el, hogy Cristiano Ronaldo karrierje derekán abbahagyja a futballt, hogy elmenjen mondjuk kosárlabdázni. Visszatérve aztán ismét a csúcsra ér. Azt, hogy Lionel Messit „megmérgezik” egy BL-döntő előtt, ahol ennek ellenére pályára lép, vagy hogy Lewis Hamilton észvesztő családi tragédiáról kap hírt, de nem hagyja abba az autóversenyzést, sőt, még elszántabban küzd.

Ugye hihetetlen?

Roger Federer, LeBron James, vagy Conor McGregor egyaránt hatalmas világsztár, a sportpályán és azon kívül is, rengetegen ismerik őket, de szerepük még a saját sportágukban sem olyan egyedülálló, mint Jordannél, nem beszélve az egyetemes sportra, vagy a kultúrára gyakorolt hatásokról.

Jordan sztorija nagyon amerikai és nagyon 90-es évek, mégis univerzálisnak és időtlennek hat. Ő földöntúli, mindenki hőse, aki képes lehozni a csillagokat az égről. Azt teszi, amit várnak tőle: győz.

A Michael Jordan féle Chicago Bulls összesen hat bajnoki kupával büszkélkedhet
Fotó: Archív

Csillog a sztár, csillognak a kupák, de ezt a csillogást meg is kell emészteni, ami voltaképpen a lehetetlen kategóriába tartozik.

Egy ekkora sztárt vagy nyerni, vagy bukni akarnak látni az emberek. Ha az utóbbit szeretné elkerülni, mindig nyernie kell. Jordan ezt teszi, előre menekül, valami elől azonban nem lehet.

Ő a legnépszerűbb sportoló a Földön és valószínűleg a legmagányosabb is.

Ez egy ilyen világ, és ezt a világot remekül ábrázolja a Last Dance, amelyről olykor nehéz megállapítani, hogy dokumentumfilm-sorozat, vagy valamilyen imázsfilm Jordanről, amely bár bemutatja a sztár rosszabb oldalát, azért mégis a főhős szája íze szerint készült.

Ugyanakkor ez Jordan esetében megbocsátható, hiszen nála sosem túlzás a kiemelt figyelem, a dicshimnusz. Mégiscsak a GOAT-ról beszélünk, akinek a teljesítménye megkérdőjelezhetetlen, hatását pedig nem lesz könnyű túlszárnyalni, sem a pályán, sem pedig azon kívül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!