Komoly anyagi kiesés

2020.06.15. 07:00

A járvány után a hétvégén rendezi a BYC az első viadalt

Több Európa- és világkupának, Európa- és világbajnokságnak is házigazdája lett volna a Balatonfüredi Yacht Club (BYC), azonban a pandémia miatt minden nemzetközi megmérettetést töröltek vagy elhalasztottak. A három hónapos kényszerszünet után a hétvégi V4 Olimpiai Reménységek versenye már a helyzet normalizálódását jelzi.

B. Virág Rita

Három hajóosztály legjobbjai állnak rajthoz a hétvégi viadalon

Forrás: BYC

– Május elején rendeztük volna a Tolnai-emlékviadalt, azonban ezt nem tudtuk lebonyolítani, és bepótolni sem szeretnénk, mert ennek a túraversenynek az időpontja is hagyományos – kezdte Böröcz István, a BYC ügyvezető igazgatója. – A nemzetközi és az Európai Vitorlás Szövetség valamennyi eseményét december 31-ig törölte vagy elhalasztotta. Áprilisban tartottuk volna a Melges 24 Európa-kupát, ezt jövőre rendezhetjük meg, idén nem lenne értelme.

Böröcz István örömmel számolt be róla, hogy az élet kezd visszatérni a megszokott kerékvágásba, ezt jelzi a hétvégi V4 Olimpiai Reménységek, a Rooster-Monautix BYC ranglistaverseny lebonyolítása is. A regattára Szerbiából is jelentkeztek már, ám elsősorban az Optimist, Laser és RS Feva hajóosztályok hazai képviselőit várják június 19–21. között.

– Szeretnénk mindent szabályszerűen, az előírások betartásával alakítani. Amit csak lehet, azt online végzünk. Természetesen a telepen kötelező a másfél méteres távolság betartása. Azoknak, akik a környék klubjaiból érkeznek, több időt hagyunk majd, hogy felsorakozzanak a rajtvonalon. Akik távolabbról jönnek, mondjuk egy Fertő-tavi egyesületből, azoknak természetesen igyekszünk megoldani az elhelyezését – magyarázta a klubvezető.

Az is a helyzet normalizálódását jelzi, hogy mintegy két hete már valamennyi korosztály edzésbe állt. Az olimpikon Vadnai Benjámin és testvére, Jonatán pedig visszatért Horvátországba, ott edzőtáboroznak. Megtudtuk még, a koronavírus-járvány előtt Portugáliában edzett a fürediek egy csoportja, ám a határok lezárása miatt kint ragadt a klub egyik hajója és kisbusza. Ennek pótlása most komoly nehézségek elé állítja a vezetőket, s azon vannak, hogy mielőbb vissza tudják hozni a járműveket.

Három hajóosztály legjobbjai állnak rajthoz a hétvégi viadalon Fotó: BYC

Böröcz István kiemelte, az elmúlt három hónap leállása azt jelentette, hogy a kalkulált pénzügyi bevételek elmaradtak. Ez rendkívül érzékenyen érintette a sportkört, és komoly erőfeszítéseket igényel, hogy a működést biztosítani tudják. – Elég speciális a helyzetünk, hiszen nemcsak sportklubként funkcionálunk, hanem ingatlankezelés és a kikötők üzemeltetése is a feladatkörünkbe tartozik. Az elmúlt évek felelős és szigorú pénzügyi gazdálkodásával jó helyzetben voltunk, szépen fejlődtünk, azonban a pandémia jelentős bevételkiesést hozott, és megbecsülhetetlen, milyen további károkkal kell számolnunk. Most úgy kalkulálunk, hogy éves bevételünk 35 százaléka kiesett, de az is lehet, hogy nem áll meg itt – húzta alá az ügyvezető.

Böröcz István hozzátette, próbálják túlélni a 2020-as esztendőt, és bizakodnak, hiszen Magyarország a járvány kezelésében jelenleg előrébb tart, mint sok másik európai ország.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!