Újabb bravúr!

2020.07.07. 07:00

Már két számban kvótás Kövér Fanni

Negyvenhárom éves megyei ifjúsági csúcsot adott át a múltnak Kövér Fanni diszkoszvetésben. Ráadásul ragyogó eredményével már nemcsak gerelyhajításban, hanem diszkoszvetésben is kvalifikálta magát a decemberi junior- világbajnokságra.

B. Virág Rita

A gerelyhajításban elért múlt heti országos csúcsai után két versenyen is indult a hétvégén Kövér Fanni. A Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) sportolója előbb Szekszárdon, egy városi nyílt versenyen gerelyhajításban állt rajthoz, majd másnap Szombathelyen a Németh Pál Dobóakadémia nyári versenysorozatán diszkoszvetésben mutatta meg magát.

Szekszárdon bebizonyította, hogy nem a véletlen műve volt a múlt heti kiemelkedő eredmény és országos csúcs, hiszen ismét 55 méter fölött teljesített. A számot 55,10 méterrel nyerte meg.

Másnap a ­világbajnoki szintért szállt harcba diszkoszvetésben. Eddigi legjobbja 48,13 méter volt, a kvótához 49 méteres produkció kellett. Végül 49,26 méterrel teljesítette a célját. Ez ráadásul új ifjúsági megyecsúcs is, az eddigit Kripli Márta tartotta, és még 1977-ben érte el. Érdekesség, hogy az egykori atléta edzője Mozsdényi József volt, Kövér Fanni trénerének, Mozsdényi Dávidnak az édesapja.

– A 49,26 métert harmadik kísérletemre dobtam, de mint utóbb kiderült, több próbálkozásom is az egyéni legjobbom környékén volt – nyilatkozta lapunknak Kövér Fanni.

– Az idei nyáron az volt a célom, hogy mielőbb megszerezzem a kvalifikációt a junior­vébére. Nem gondoltam volna, hogy ilyen gyorsan sikerül. Most már más feladatokra is koncentrálhatok, például a közelgő korosztályos országos bajnokságra, ahol természetesen mindkét számot szeretném megnyerni – magyarázta a 16 éves tehetség.

Kövér Fanni középen és két edzője, diszkoszban Mozsdényi Dávid (balról), gerelyben Máhl Krisztián (jobbról) Fotó: Vedac

Hogy mindez nem lehetetlen küldetés, az biztos, hiszen mindkét számban igen előkelő helyet foglal el a világranglistán. Gerelyhajításban csak egy szerb lány, Adriana Vilagos előzi meg (68,76), míg diszkoszvetésben egy ausztrál és egy új-zélandi sportoló mögött harmadik a rangsorban.

– Miután az ifjúsági, U18-as Európa-bajnokság elmaradt a koronavírus-járvány miatt, a juniorvébét pedig decemberre halasztották, most nagyon reménykedem benne, hogy utóbbit már nem törlik és megrendezik. Sajnos a járvány miatt egyáltalán nem lehetünk biztosak abban, hogy decemberben versenyezhetünk, még akkor se, ha Afrikában, a vébé helyszínén egyelőre a járvány nem bontakozott ki – hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!