Az állóképességet, izomerőt is fejleszti a korszerű eszköz

2021.01.12. 07:00

Adogatógépet kapott az ajkai asztaliteniszezők egyre sikeresebb csapata

Eredményes évet zárt 2020-ban az Ajkai Asztalitenisz SE. A város által támogatott csapat már bejutott az NB I-es csoportba.

Tisler Anna

Fotó: Györkös József

Az eredményességet tovább javítja az a labdaadogató gép, amelyet január 5-én, az első edzésen vettek birtokba a sportolók. Az edzéshez fontos eszköz beszerzését a szülők, családtagok, ismerősök, csapat szurkolói, valamint a város is támogatta. Ughy Zoltán edző kérdésünkre elmondta, hogy a korszerű eszközön lehet állítani a gyorsaságot, vagyis azt, hogy időegység alatt hány labdát dobjon ki, milyen szögben, magasságban és erősségben. Az adogatógép folyamatosan mozgásban tartja a sportolót, így fejleszti az állóképességet, a mozgáskoordinációt, az izomerőt is. Az edzők a sportolónak személyre szabott programot is írhatnak, így tehetik még hatékonyabbá a felkészülést A gépet már az első alkalommal minden gyermek kipróbálta. Elmondták, tetszik nekik a gép, de pár perc után kifáradnak, ott ugyanis nincs pihenő, folyamatosan záporoznak a labdák.

Ughy Zoltán és Szabó Zsuzsanna edző elmondta, hogy a járványhelyzet miatt tavaly versenyek sorozata maradt el, mindössze hetet tudtak megtartani, azokon viszont kiváló ajkai eredmények születtek.

A legeredményesebb a 11 esztendős Kiss Csenge volt az elmúlt évben is, aki öt arany-, egy ezüst- és négy bronzéremmel, valamint a Magyar Nemzetközi Újonc Bajnokságon egy 5. helyezéssel öregbítette az egyesület és Ajka város hírnevét. Minden országos versenyen, ahol elindult, a dobogóra állhatott. Korcsoportjában a ranglista 4. helyén végzett.

Kázmács Bence egy arany-, négy ezüst- és két bronzérmet szerzett, Takács Mátyás 1-1 arany- és ezüst-, valamint három bronzérmet érdemelt. Mátyás Gergő, Simon Kristóf egyaránt két bronzéremmel zárta az évet, Szücs Dorottya teljesítménye egy ezüst és két bronz volt, Vörös Zsóka egy arany- és három bronzérmet gyűjtött.

Veszprém megye bajnoka egyéniben Kiss Csenge lett, párosban Kiss Csenge és Takács Mátyás, régiós bajnok Kiss Csenge, Kázmács Bence és Vörös Zsóka. Marsi Ármin és Kiss Csenge korcsoportot váltott, ők eggyel feljebb szerepelnek az idősebbekkel. Csenge az idősebbek között is a 10. helyen kezd a ranglistán. A többiek maradnak a korcsoportjukban, és nagyot lépnek előre tavaly óta. Mindenki ott lesz a legjobb 50 között, sőt, Bence a 16, Dorottya pedig a 10. helyre lép előre az országos ranglistán úgy, hogy szinte még mindig ők a legfiatalabbak a mezőnyben.

Az Ajkai Asztalitenisz SE eredményességét tovább javítja a labdaadogató gép Fotó: Györkös József

Az egyesület női csapattal szerepel az NB I-es csoportban. Tagja Kiss Csenge, Horváth Lilla és Hepke Johanna. Az edzőktől megtudtuk, hogy a ma már huszonéves Lilla és Johanna utánpótlás-válogatott volt, Lilla felnőttválogatott is.

A jelenleg még utánpótláskorú versenyzőket motiválja: ha szorgalmasak és kitartóak lesznek, felkerülhetnek a legjobbak közé.

Az NB I-es csapat teljes költségét a város biztosítja. A sikerek itt sem maradtak el, az ajkaiak a 4. helyen állnak, mindössze két ponttal lemaradva az elsőtől, amellyel döntetlent játszottak. Esélyesek arra, hogy megnyerik az NB I-et és felkerülnek az Extra Ligába. Kiss Csenge továbbra is tagja a magyar reménység válogatott keretnek, hamarosan bekerülhet a serdülőválogatott keretébe is. Az ajkaiakat országosan is jegyzik, a legeredményesebb nevelőklubok közé tartoznak. A vírushelyzetben a megváltozott körülmények miatt az országos szövetség is segítségükre sietett, három versenyasztallal és karámokkal segítették az edzéseket. Mint kiemelt nevelőklub, részt vehetnek a régiós edzőtáborokban is, így nyaranta a minőségi felkészülés is adott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!