Egy lépésre a legjobb nyolc

2021.01.21. 21:25

Brazíliát magabiztos játékkal, hat góllal verte meg a kéziválogatott

Továbbra is makulátlan mérleggel büszkélkedhet a magyar férfi kézilabda-válogatott az Egyiptomban zajló világbajnokságon, miután negyedik mérkőzésén, a középdöntő nyitányán legyőzte Brazíliát. Ez azt jelenti, egyetlen siker kell a nyolc közé jutáshoz.

B. Virág Rita

Hornyák Péter három fontos gólt jegyzett a Brazília elleni mérkőzésen

Fotó: MTI/AP/Pool/Petr David Josek

Magyarország-Brazília 29-23 (16-11)

Új-főváros, zárt kapuk mögött. V.: Brunner, Salah (svájciak). Magyarország: Mikler, Székely (kapusok) – Sipos 1, Nagy B., Rosta 2, Sunajko 4, Máthé 4 (1), Bánhidi 5, Szita 2, Ancsin 1, Bodó 4, Hornyák 3, Lékai 3, Hanusz. Szövetségi kapitány: Gulyás István.

Brazília: da Rosa, Almeida (kapusok) – Teixeira H., Silva 1, Torriani, Toledo, Andrade, Moraes 3, Chiuffa 4 (2), Teixeira V., Patrianova, Ponciano 2 (1), Langaro 8, Hackbarth 2, Rodrigues 3. Szövetségi kapitány: Marcus Tata Oliveira.

Brazília ellen kezdte a magyar együttes középdöntős szereplését a világbajnokságon. A keretből ezúttal Borbély Ádám, Balogh Zsolt, Petar Topic és Győri Mátyás maradt ki.

A dél-amerikai alakulat szövetségi kapitányát volt kénytelen nélkülözni, akinek a koronavírustesztje közvetlenül a világbajnokság előtt lett pozitív, így már el sem utazhatott Egyiptomba.

Hornyák szerezte a mérkőzés első találatát, Langaro válaszolt, majd Szita villant (2-1).

Mikler első védésére a hetedik percig kellett várni, és ezt követően is jól tette a dolgát, ám így is rendre a dél-amerikai együttes ment elöl (11. perc: 5-6).

Rosta és Máthé góljai után viszont sikerült átvenni a vezetést (14. perc: 8-7), majd Toledo sérülése borzolta a kedélyeket, akit komoly fájdalmak közepette, ölben kellett levinni.

Ugyan a magyarok irányítottak, de lerázni csak a játékrész hajrájában sikerült lerázni az ellenfelet. Láthatóan összeállt a védekezés, Mikler pedig lehúzta a rolót, így magabiztosan, öt góllal vezettek a mieink a szünet előtt.

Hornyák Péter három fontos gólt jegyzett a Brazília elleni mérkőzésen Fotó: MTI/AP/Pool/Petr David Josek

Remek védekezéssel nyitottuk a második felvonást, majd Bánhidi már az ötödik találatát jegyezte. Mikler már az első felvonásban is 42 százalékos hatékonysággal védett, ezt sikerült feljebb tornáznia, hiszen a brazilok a 35. percig képtelenek voltak bevenni a kapuját (18-11). Sajnos ezt követően azonban kisebb hullámvölgybe került a csapatunk, 20-17-nél időt is kértünk. Chema Rodriguez rendet rakott a fejekben, felhívta a figyelmet, minden gólért harcolni kell tovább.

Használt a fejmosás, Sunajko szerzett remek gólt, majd brazil hetes következett. Székely érkezett a büntetőre, megfogta Hackbarth próbálkozását, ami ebben az éles szituációban különösen fontos volt, aztán kihagyott helyzet után Mikler is bemutatott egy bravúrt.

Lékai szerzett fontos találatot (22-17), elmozdult a holtpontról a gárda, ezt mi sem jelzi jobban, hogy pillanatok alatt újra hétre hízott a különbség (50. perc: 25-18).

Az utolsó tíz percre már nem maradt nyitott kérdés, előbb Sunajko növelte nyolcgólosra a differenciát (27-19), aztán Ancsin lőtt nagy bombát (28-20). A végén az ellenfél egy 3-1-es szériával zárkózott közelebb. A magyar együttes – kisebb megingásoktól eltekintve – remekül teljesített, és végül magabiztos, 29-23-as sikert ért el.

A középdöntős csoportban Lengyelország is nagyarányú győzelemmel nyitott, 30-16-ra verte meg Uruguayt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!