Egy legendát vesztett el a sportág

2021.02.22. 07:29

Elhunyt a Veszprém egykori kiváló kézilabdázója

Tragikus hirtelenséggel elhunyt a legendás kézilabdás, Zlatko Saracevic, a korábbi veszprémi játékos, olimpiai és világbajnok sportoló.

B. Virág Rita

Vasárnap este érkezett a tragikus hír Horvátországból, hogy életét vesztette Zlatko Saracevic 59 éves korában. Aznap este női rangadót rendeztek a női élvonalbeli bajnokságban: a Podravka Koprivnica, amelynek vezetőedzője volt Saracevic, a Lokomotiva Zagreb gárdájával mérte össze erejét. A találkozót (amelyet 32-29-re megnyert a Koprivnica) követően az edző az együttes kapusát, Barbara Stancint vitte haza, ám egy közlekedési lámpánál rosszul lett. A kiérkező mentők negyven percen át küzdöttek az életéért, azonban nem jártak sikerrel. Egybehangzó sajtóhírek szerint szívinfarktus okozta a halálát.

Sara Papa anno a Fotex Veszprém színeiben Fotó: Penovác Károly/Napló-archív

Saracevic 2000-ben, 39 évesen igazolt Veszprémbe. Két éven át erősítette a bakonyi gárdát, ezalatt két magyar bajnoki címet, egy Magyar Kupát nyert, illetve ezüstérmet szerzett a Bajnokok Ligájában, a Magdeburggal elvesztett párharc után.

- Saracevic Veszprémbe érkezése igazi szenzációnak számított a sportágban – kezdte visszaemlékezését Darcsi István, a Napló korábbi szakírója. – Saracevic 39 éves volt, többen úgy gondolták, már csak levezetni jön ide, ő azonban mindig azt hangoztatta, még képes világszínvonalú játékra, és ezt be is bizonyítja. Sara Papa – ahogy a közönség, a szurkolók és a társai is hívták – oroszlánrészt vállalt abban, hogy 2002-ben, fennállása során először, Bajnokok Ligája-döntőt játszhatott a Veszprém. Nemcsak a kvalitásai, az eredményei miatt tisztelte mindenki, hanem azért is, mert nagyszerű ember volt – mesélte lapunk korábbi munkatársa.

Fotó: Penovác Károly/Napló-archív

Saracevic valóban nagyszerű pályát futott be: 1986-ban világbajnoki címet szerzett a jugoszláv válogatottal, később, 1996-ban már Horvátország csapatával ért fel a csúcsra és lett olimpiai bajnok. Klubszinten a Banja Luka csapatában kezdte pályafutását, aztán a Zagrebot erősítette 1987-től 1990-ig, ezután Franciaországba igazolt, ahol a Bordeaux, a Nimes, a Creteil, majd az Istres gárdáiban szerepelt. A hétéves kitérőt követően visszatért Zágrábba, majd két éven át a Fotex Veszprémben kézilabdázott.

- Derült égből villámcsapásként ért a hír, hogy Papa elment – nyilatkozta a Naplónak Csoknyai István, Saracevic korábbi veszprémi csapattársa. – Már ellenfélként is komoly tiszteletet vívott ki magának, kimagasló játékintelligenciájával, játéktudásával. Ám nemcsak ezek miatt jelentett komoly pluszt a jelenléte Veszprémben. Nagyon szerethető ember volt, könnyen és gyorsan elfogadtuk, igazi példakép volt mindnyájunk számára.

Fotó: Penovác Károly/Napló-archív

Mint megtudtuk, Csoknyai és Saracevic szoros barátságot ápolt, a horvát legenda is Balatonalmádiban élt, gyakran jártak össze, együtt néztek, elemeztek meccseket, együtt vacsoráztak családjaikkal.

- Nagyon jó ember volt. Nagy harcost, igazi legendát veszítettünk el, megrázó, hogy ilyen fiatalon elment, és ilyen hirtelen – zárta gondolatait Csoknyai István.

A Telekom Veszprém is megemlékezett a csapat egykori kiváló játékosáról:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!