VFC USE

2021.03.26. 11:00

Hamarosan megkezdődhet az új edzőközpont és stadion építése az uszoda mellett

Artner Tamás lett a Veszprémi Foci Centrum USE szakmai igazgatója. Az újonnan kinevezett tehetségközpont ezzel együtt zöld jelzést kapott a Magyar Labdarúgó-szövetségtől (MLSZ), és megépítheti az 1500 férőhelyes stadiont és edzőközpontot.

B. Virág Rita

Artner Tamás szakmai igazgató és Szabó Péter, a VFC USE ügyvezető igazgatója Fotó: Nagy Lajos

Sajtótájékoztatót tartott Szabó Péter, a VFC USE ügyvezetője, ahol beszámolt az elmúlt hónapok történéseiről.

– A 2021-es év számunkra rendkívül biztatóan indult, még ha a pandémia most mindenre rányomja a bélyegét – kezdte a klubvezető. – Januárban zöld jelzést kaptunk a Magyar Labdarúgó-szövetségtől (MLSZ), és megépíthetjük azt az edzőközpontot és 1500 férőhelyes labdarúgó-­stadiont, amely hiánypótló beruházás lesz a városban.

Mint megtudtuk, a teljes projekt 70 százalékát a tao fedezi, 30 százalék önrészt kell állnia a városnak vagy a klubnak. Szabó Péter kiemelte, az önrészre is lehet pályázni, így a városnak nem kerül semmibe a stadion megépítése. Az önrész 827 millió forintot tesz ki. Az első ütemben az uszoda mellett kialakítják a két edzőpályát, és a kilencméteres szintkülönbség miatt támfalat is építenek. Mobil öltözőket helyeznek ki ideiglenesen.

A tervek szerint az Erdész utcai sporttelepen a mintegy hétszáz gyereket foglalkoztató klub legfiatalabb korosztályai maradnak, az U14-ig. Az idősebbek pedig átteszik majd székhelyüket az új edzőkomplexumba.

– Februárban az MLSZ negyedik alkalommal kérte fel a belga Double Pass tanácsadó céget, hogy mérje fel és minősítse a magyar utánpótlás klubokat. Tíz akadémia kapott A, vagyis a legmagasabb minősítést, 27 egyesület pedig úgynevezett tehetségközponttá vált, ők a B szintű egyletek. Mi is bekerültünk ebbe a körbe, ami azt jelenti, hogy komolyabb elvárások mellett financiálisan is megkülönböztetésben részesülünk. Az MLSZ május 15-ig ígérte azt a kézikönyvet, amelyből megtudhatjuk, milyen elvárásoknak, előírásoknak kell megfelelnünk – tájékoztatott Szabó Péter.

A tehetségközpont vezetője Lantai Balázs lett, szakmai igazgatónak pedig a Pro Licence-es Artner Tamást nevezték ki.

– A B minősítés felelősséggel is jár, hiszen eddig szabad prédaként hevertünk a nagyobb klubok, az akadémiák előtt. Vagyis a tehetségeinket mindenféle következmény nélkül „lerabolhatták”. A célunk az, hogy saját nevelésű játékosainkra támaszkodva épít­sük fel a felnőtt csapatot. Nyilván a kiemelt tehetségeknek az akadémián van a helyük, ezért megegyezést kötöttünk a Puskás Akadémiá­val. Ez azt jelenti, hogy közös szemlélettel, egységes módszerekkel szeretnénk képezni a gyerekeket, illetve az edzőket, és azok, akik kiemelkedőek, továbbléphetnek a Puskás Akadémia felé. Részt vennénk a felcsútiak kiválasztóin is. Biztosítjuk a szabad áramlást, akár visszafelé is – magyarázta a VFC USE első embere.

Artner Tamás szakmai igazgató és Szabó Péter, a VFC USE ügyvezető igazgatója
Fotó: Nagy Lajos

Artner Tamás, aki 22 éve dolgozik edzőként, és legutóbb a Győri ETO Akadémiáját vezette, elmondta, hatalmas lehetőséget kapott Veszprém, amivel élni kell.

– Hétfő óta sikerült felmérnem az egyesület működését, találkoztam a kollégákkal, és már jó pár edzést megtekintettem. Nem állunk rosszul, finomítani, alakítani kell. El­sőd­leges célunk azonban, hogy a gyerekek örömmel jöjjenek focizni, jól érezzék magukat az edzéseken. Ha ez adott, akkor megindulhatunk egy közös szakmai koncepció alapján. A modern edzésmódszereket is be kívánom építeni a mindennapi munkába. Fontos, hogy az egységes munka után 15, 16 éves kortól szinte már egyénre szabottan folytatódjék a munka. Szeretném, ha azok a tehetségeink, akikből esetleg nem lesznek profik, jöjjenek vissza Veszprémbe, és itt focizzanak az NB II-ben vagy az NB III-ban. Veszprémben mindig is komoly hagyományai voltak az utánpótlás-­nevelésnek. Most mi kaptunk egy nagyszerű lehetőséget, hogy még többet hozzunk ki a helyi fiatalokból. Szép kihívás előtt állunk – mondta a szakvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!