Több mint háromszázan indultak a balatoni erőpróbán

Háromszáznál is több indulót regisztráltak az idén debütáló egyedülálló nyíltvízi úszósorozat, az Open Water Tournament első állomásán.

B. Virág Rita

Több száz sportember tette próbára képességeit

Forrás: a szervezők

Fotó: ANDRAS ZOLTAI

Az Open Water Tournament (OWT) a hétvégén rendezte meg első megméretését. Az egyedülálló sorozat célja, hogy hazánk vízi környezetét feltérképezve sportolásra használja, kínálja azokat. Az idén debütáló rendezvény három nyíltvízi erőpróbát tűzött programjára – a Balatonban, Paksnál a Dunán, valamint Gyékényesen. A sorozat végén, az elért eredmények alapján, megválasztják hazánk legjobb nyíltvízi úszóit.

Elsőként Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó ugrott a vízbe Fotó: a szervezők

Az elsőt hétvégén Balatonfűzfő és Balatonalmádi közötti vízterületen bonyolították le, két távon. A résztvevők a kilenc és a három kilométeres szakaszokra nevezhettek. A rajtot Fűzfőn a szörfösök kedvelt partszakaszán, a Zagykazettánál tartották, a célterület pedig a Budatava strandon volt. A versenyzőket húsz vitorlás és 15 mentőhajó kísérte, az úszófolyosót hatvan bójából alakították ki, és ötszáz méterenként iránymutató tábla segítette a tájékozódást.

Szombaton, bár eredetileg az első csobbanók 8 órakor indultak volna útnak, azonban a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitánysággal és az Országos Meteorológiai Szolgálat Siófoki Viharjelző Obszervatóriumával egyeztetve a szervezők kétszer is elhalasztották a rajtot. Közel dél volt, amikor útnak indulhattak az úszók.

A rövidebb, három kilométeres távon a férfiaknál Tohl Dániel volt a leggyorsabb 37:25.99 perces idővel, míg a nőknél a veszprémi Szóka Júlia úszott a legjobban, 39:54.95 perccel ért célba Budataván, amellyel összetettben is az előkelő ötödik helyen végzett.

Több száz sportember tette próbára képességeit Fotó: a szervezők

Kilenc kilométeren Gálicz László előzött meg mindenkit, 1:50:37 órás idővel teljesítette a távot. A nőknél Balogh Vivien érdemelte ki az aranyérmet 1:51:57 perccel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!