Egy napot volt Rómában, elhozta az ezüstérmet Betlehem Dávid

Ezüstérmet szerzett Betlehem Dávid, a Balaton Úszó Klub (BÚK) feltörekvő titánja a Rómában még zajló junior úszó Európa-bajnokságon 1500 méteres gyorsúszásban.

B. Virág Rita

Szokolai László, a fiatalember edzője lapunknak elmondta, Dávid mindössze egy nappal a verseny előtt utazott ki Rómába, majd másnap haza is repült, mert már javában készül a közelgő ifjúsági nyíltvízi Európa-bajnokságra, amit Párizsban tartanak meg.

A rövidke kiruccanás során Betlehem Dávid megszerezte a magyar küldöttség első érmét 1500 gyorson. Ráadásul elképesztő versenyt hozott a táv, ahol mindössze hat század döntött a török Kilavuz javára. Yigit Aslan és Mert Kilavuz hamar elspriccelt a többiektől, féltávnál előbbi nyolc másodperccel, utóbbi néggyel volt Dávid előtt, aki egyedül tudott a nyomukba eredni a mezőnyből. Aztán a táv második felén egyre közelebb és közelebb került hozzájuk, Aslan elfogyott, Kilavuz ugyanakkor szilárdan tartotta csak két testhossznyi előnyét, az utolsó ötvenre 2.04 másodperccel előbb fordult – ez alapesetben behozhatatlan. Csakhogy Dávid ekkor brutális sebességi fokozatba kapcsolt, őrült hajrával utolérte a törököt, és már-már úgy tűnt, előbb van a feje, a karok hossza azonban többet számított: Kilavuz 0.06 másodperccel előbb állította meg az órát. A 15:02.28-as idő így is parádés korosztályos rekord Dávidtól.

- Ezt a hat századot nehéz feldolgozni, főleg azért, mert az utolsó 100 méteren 56.70 másodperces időt mentem. A végén, bevallom, én is úgy láttam, hogy előrébb vagyok, de sajnos nem. Rövidek a kezeim – nyilatkozta Szokolai László tanítványa a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) közösségi oldalán. – Nem láttam a másik török srácot, az elején nagyon elindult. Gondoltam, a biztos dobogó legalább megvan, mert az orosz fiú nagyon lemaradt. Aztán átnéztem a riválisokra 200 méterrel a vége előtt, konstatáltam, hogy ez a hajrá most az aranyért fog menni, mert az egyik török végül elfáradt. Nem baj, majd legközelebb – mondta bizakodva.

Megjegyezte még, jobb lett volna, ha a két török riválist szemmel tudta volna tartani, mert közrefogták a futamot, ám annak örül, hogy az orosz rivális elfáradt, így rá nem kellett odafigyelni.

- Nem baj, ennek így kellett lennie! – szögezte le.

Betlehem Dávid az idén már a felnőttek között is bizonyított, a budapesti Európa-bajnokságon a nyíltvízi csapatversenyben harmadik helyet szerzett a magyar együttessel. A junior Eb ezüst után az ifi nyíltvízi Eb-t célozza meg, 10 kilométeren ugrik vízbe, ahol az egyik favoritja a számnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!