olimpia

2021.07.25. 14:47

Siklósi olimpiai ezüstérmes: A döntőig menetelt a tapolcai párbajtőröző Tokióban

Remekül versenyzett pályafutása első olimpiáján Siklósi Gergely, aki fantasztikus vívással egészen a fináléig jutott a párbajtőrözőknél. A tapolcai származású sportolót végül francia rivális állította meg.

Horváth Gábor

Tokió, 2021. július 25. Siklósi Gergely, miután gyõzött a dél-koreai Pak Szang Jung ellen a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia férfi párbajtõr negyeddöntõjében a Makuhari Rendezvényközpontban 2021. július 25-én. MTI/AP/Haszan Ammar

Fotó: Haszan Ammar

A 23 éves Siklósi Gergely a kínai Dong ellen kezdte élete első olimpiai szereplését, és magabiztos vívással 15-9-re nyert.

A jó rajt remek alaphangulatot adott és a tapolcai születésű fiút a folytatásban a marokkói Elkord sem tudta megállítani (15-13).

A következő körben már a legjobb négy közé jutás volt a tét, ami nem ígérkezett éppenséggel könnyűnek, hiszen az olimpiai címvédő koreai Park Sangjong volt az ellenfél. Ki ne emlékezne a 2016-os rioi fináléra, ahol a koreai Imre Gézát győzte le. Gergő megbosszulta azt a számunkra nagyon fájdalmas döntőt, taktikus vívással 15-12-re nyert.

Az elődöntőben sem volt kérdés, az olasz Santarelli mindent megpróbált, de ez is kevés volt Siklósi ellen (15-10).

Következhetett a döntő, amelyben egy igazi meglepetés ember volt a magyar vívó riválisa. A francia Romain Cannone fináléba kerülését senki sem várta, de a gall Siklósihoz hasonlóan nagyon jól vívott és szép meneteléssel jutott el a végjátékig.

Műszaki probléma miatt csúszott a mérkőzés, a résztvevők már a páston állva várakoztak.

A közjáték után Cannone vitte be az első két találatot, majd Siklósi szépíteni tudott (2-1). A francia kettőre növelte előnyét, Siklósi zárkózott (4-3). Az első három percet 4-4-es eredménnyel zárták a felek.

Együttes találattal kezdődött a második három perc, majd Siklósi ért el pontot (5-6). Ezt két francia találat követte (7-6). Kettőre nőtt a különbség (9-7), nem sokkal később négy tus lett Cannone előnye (12-8), sőt egy pimasz szúrással még közelebb került a francia az olimpiai címhez (14-9).

Nagyon nehéz helyzetben kezdte az utolsó három percet Siklósi, aki szép tussal indított (14-10), de Cannone koncentrált maradt és bebiztosította az olimpiai címet (15-10).

- Épp most tudtunk vele beszélni. Nincs elkeseredve, semmi szomorúságot nem éreztünk rajta. Örül az ezüstéremnek, a nap elején aláírta volna azt, hogy másodikként végez az olimpián – mondta el lapunknak Siklósiné Szabó Katalin, Siklósi Gergely édesanyja, hozzátéve: fia jól érezte magát és első olimpiáján nem is kívánhatott volna szebbet, mint egy érem.

A család persze nagyon szurkolt itthon Gergőnek. – Természetesen felkeltünk hajnalban, illetve én még korábban is, mert nem tudtam aludni. Láttuk a mozgásán, hogy jól megy neki, jó a kedve is. Én nagyon izgultam, amikor a marokkói ellen vívott, nagyon ügyes volt a rivális. És persze a Park elleni mérkőzéstől is tartottunk, mégiscsak egy olimpiai bajnok ellen kellett helytállni. Ahogy jöttek a sikerek, nagyon boldogok voltunk, egyre boldogabbak. Azt hittem, meglesz a döntő is, de egyáltalán nem vagyunk elkeseredve. Gergő még csak 23 éves, rengeteg ideje van, és így maradt motiváció a folytatásra is – fogalmazott Katalin, aki bevallotta, sokszor alig-alig bírt a tv-képernyőre nézni, annyira izgult. A család nagyon büszke Gergőre.

Természetesen Gergő nővére, Siklósi Enikő is rendkívül büszke testvérére.

- Hajnalban keltem, hogy élőben kövessem Gergő szereplését, aztán el kellett mennem dolgozni, de a kollégáim és a főnökeim rendesek voltak, tudtam nézni a meccseket. Együtt szurkoltunk, szorítottunk a testvéremnek – mesélte a Naplónak Enikő.

- Nagyon izgultam egész nap, és nagyon büszke is vagyok. Sokan hívtak, gratuláltak. A férfi párbajtőr mezőny szoros, nehéz jól szerepelni. Gergőnek ez volt az első olimpiája, és ilyen fiatalon sikerült remekül szerepelnie, ez nagy dolog.

Kérdésünkre, hogy csalódott volt-e az elveszített döntőt követően Enikő úgy válaszolt, hogy „Nekem bőven elég, hogy ő elégedett”.

Enikő is vívott korábban, sőt, remek, utánpótlás válogatott párbajtőröző volt, de egy sérülés megakadályozta a folytatásban, abbahagyta a sportot. A két testvér hosszú éveken át edzett, készült, versenyzett együtt Tapolcán. Enikőnek is komoly szerepe van abban, hogy Gergő idáig jutott. Húzták, motiválták egymást.

- Először én tanítottam őt, aztán túlnőtt engem és megfordult a dolog. Gergő mindig is nagyon eltökélt volt, óriási akarat van benne. Biztos vagyok benne, hogy a következő olimpián is ott lesz, remélem, akkor már a helyszínen tudunk szurkolni neki!

Enikő kiemelte, szerinte öccse hasonló pályafutást fog befutni, mint Szilágyi Áron a kard fegyvernemben, hiszen: „ő erre termett”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!