Megküzdött az elemekkel

2022.03.06. 07:00

Balatonalmáditól a pekingi olimpiáig jutott Kónya Ádám

Mondhatni, „kimaxolták” a pekingi téli olimpia sífutóversenyeit, amelyet az előírt határokon belüli leghidegebb időben és legnagyobb tengerszint feletti magasságon rendeztek.

Horváth Gábor

Kónya Ádám három számban is megmutathatta tudását az idei ötkarikás játékokon Fotó: MTI

A balatonalmádi Kónya Ádám – aki második alkalommal szerepelt ötkarikás játékokon – megküzdött az elemekkel, megúszta fagyási sérülések nélkül az eseményt, amelyen hatalmas megtiszteltetés is érte. Megyénk első téli olimpikonja, a 2018-as phjongcshangi ötkarikás játékokon debütáló Kónya Ádám sífutó másodszor is felért a sportvilág csúcsára, kvalifikálta magát a leginkább várt és áhított eseményre.

 

 

A Veszprémi Sí Egylet versenyzője három számban állt rajthoz az idei téli olimpián (ahová bátyja és edzője, Bálint kísérte el), a magyarok közül az egyik leghosszabb időt töltötte Kínában. Élményeiről, érzéseiről beszélgettünk.

 

 

Mindjárt a végén kezdtük: elsőként arról kérdeztem Ádámot, hogy milyen érzés volt a magyar zászlót vinni a pekingi záróünnepségen.

 

 

– Már az olimpia elején pedzegették, hogy esetleg én vihetem majd a zászlót, végül az utolsó versenyem előtt egy nappal szóltak a döntésről. Vicces szituáció volt, mert a Magyar Olimpiai Bizottság kommunikációs igazgatója, Gundel Takács Gábor a bátyámat hívta fel, és azt gondolta, velem beszél. Bálint meglepődött, hogy ő viszi a zászlót, vissza is kérdezett: biztos? Persze hamar kiderült a félreértés. Fantasztikus érzés volt ott lenni a stadionban, hallgatni a zenét. Miközben sorakoztunk, gyakoroltam a zászlólengetést. Nagyon figyeltem, hogy végig úgy lobogjon, ahogyan kell.

 

 

A 29 éves sportoló hozzátette: a pekingi időjárás mediterrán érzéseket keltett benne, azok után, amiket Csangcsiakouban átéltek. A 2022-es téli olimpiát három központtal rendezték, a sífutók – többek között a biatlonosokkal, a snowboardosokkal, a síakrobatákkal együtt – Csangcsiakouban versenyeztek. Ide valamivel több mint négyórás út vezetett Pekingből, és a sportolókat mínusz 15–18 Celsius-fok várta, éjszaka pedig mínusz 20 alá süllyedt a hőmérő higanyszála. Emellett a tengerszint feletti magasság sem volt éppen megszokott, az 1600–1700 méter rendkívül közel van ahhoz a határhoz (1800 méter), amely fölött már nem rendeznek sífutóversenyeket. Mínusz 18 fok alatt sem, úgyhogy a körülmények igencsak próbára tették a résztvevőket.

 

 

Már ami az időjárást illeti, mert a többi dologra nem lehetett panasz. A balatonalmádi sífutótól megtudtuk, a szervezés, a hangulat, az olimpiai falu, a pályák mind-mind rendben voltak. A segítők lesték kívánságaikat, például, amikor Ádám lába megfájdult és kezelést kellett igénybe vennie, a lehető legnagyobb profizmussal és gyorsasággal látták el.

 

 

A sífutók először a szabad stílusú sprintszámban álltak rajthoz az idei olimpián, a magyar fiú a 72. helyet szerezte meg.

 

 

– Megmondom őszintén, sprintben jobbat reméltem. Nagyon elzsibbadtam a végére, „meghaltam”, alig bírtam célba érni. Ebben szerepe volt januári koronavírus-fertőzésemnek is, de leginkább annak, hogy a betegség miatt ki kellett hagynom az olimpia előtt tervezett magaslati edzőtábort. Összességében nem éltük meg csalódásként a sprintet, csak a világkupákon nyújtott teljesítményemből kiindulva szerettem volna többet.

 

 

A 15 kilométeres, klasszikus stílusú futás jól ment Ádámnak, aki a pálya bizonyos szakaszain elég gyors tudott lenni. A körözés miatt itt fordult elő, hogy a pályán találkozott néhány nagyágyúval. Egy ideig együtt ment a norvégok sztárjával, a négyszeres olimpiai bajnok Johannes Hösflot Klaebóval, aki ezen a távon bronzérmet szerzett. A norvég a második körén volt, Ádám az elsőn, és ketten együtt megelőzték például a sífutásban szintén nagy névnek számító svájci Dario Colognát. Veszprém megye első téli olimpikonja ebben a számban a 80. helyen zárt.

 

 

Ekkor hátra volt még a félelmetes 50 kilométeres szabad stílusú megmérettetés, amelyet aztán a szervezők nem is mertek elindítani az eredeti kiírás szerint. A versenyzők egészségének megóvása érdekében 28,7 kilométeresre csökkentették a távot, hiszen a pályán mínusz 16–17 fok volt, ráadásul erős szél is nehezítette a sífutók dolgát.

 

 

– Melegítettem, amikor messziről integetett Bálint, hogy hagyjam abba, mert egy órával eltolták a rajtot. Amikor mentünk le a pályáról, akkor tudtam meg, hogy van még egy változás, lerövidítették a távot. Fura volt, de aztán nem is foglalkoztam a dologgal, a versenyre koncentráltam. Fel voltam készülve az 50 kilométerre, így nem okozott gondot, hogy kevesebb mint 30-at kell menni.

Védekezés az extrém hideg ellen, Ádám jól felkészült Fotó: MTI

Ádám itt az 55. pozíciót szerezte meg. Nem volt azért egyszerű futam, akadt a mezőnyben olyan, aki fagyási sérüléseket szenvedett. A balatonalmádi sífutótól megtudtuk, ő minden óvintézkedést megtett ennek elkerülése érdekében, s szerencsére nem is esett baja.

 

 

Megkérdeztem: összességében elégedett a pekingi teljesítményével?

 

 

– Nehéz most értékelnem, úgy érzem, az idő fogja a leginkább eldönteni, milyen érzésekkel gondolok vissza az eseményre. Most talán még nem is fogom fel, hogy milyen nagy dolog egy olimpián részt venni. Más volt ez most, mint a négy évvel ezelőtti szereplés, otthonosabban mozogtam, nem volt idegen a légkör. Sajátos utat jártam be, mire idáig jutottam, s talán van még bennem egy olimpia. Sőt, biztosan bennem van, hiszen egy sífutó a 30-as évei közepén képes csúcsformába lendülni. Minden attól függ, hogyan tudom megoldani a civil életben a dolgaimat. Eddig maximális családi támogatást élveztem. A cél az, hogy a saját lábamra állva is képes legyek komoly teljesítményt elérni. Ehhez áldozatokat is kell hozni, ezzel tisztában vagyok. Hamarosan kiderül, mit hoz a jövő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!