Verseny

2022.05.08. 19:16

Giro-láz Balatonfüreden - Badacsonyban, Tihanyban és más helyeken is óriási volt az érdeklődés

Nem túlzás azt állítani, hogy igazi Giro-lázban égett vasárnap a Balaton-parti város, ahol fantasztikus hangulatot teremtve több ezren várták a Giro d’Italia országúti kerékpáros körverseny harmadik szakaszának befutóját.

Horváth Gábor

Forrás: Pesthy Márton/Napló

Azt nem lehet mondani, hogy rózsaszínbe öltözött Balatonfüred vasárnap, ám a Giro d’Italia hivatalos színe mindenképpen domináns volt a tóparti városban ezen a napon.

Forrás: Pesthy Márton/Napló

Mint ismeretes, a világ egyik legnagyobb és legnépszerűbb országúti kerékpárversenyének adott otthont Magyarország, amely az úgynevezett Grande Partanza (nagy rajt) keretében három szakaszt rendezhetett meg a háromhetes körversenyből.

Forrás: Pesthy Márton/Napló

A pénteki Budapest–Visegrád etapot és a szombati budapesti időfutamot követően Kaposvár és Balatonfüred között tekertek a világsztár bringások. A több, mint 200 kilométer hosszú szakaszon természetesen a füredi befutónál lehetett a legnagyobb érdeklődést várni és ez így is lett. Visszatérve a színre,  már órákkal a versenyzők érkezése előtt rengeteg szimpatizánssal lehetett találkozni a Balaton-parti városban. Közülük sokan hordták a viadal rózsaszín pólóját, e sorok írója még egy sétáltatott kutyán is Giro-s öltözetet fedezett fel a Tagore sétányon.

Forrás: Pesthy Márton/Napló

Balatonfüred - mint turisztikai célpont és mint sportos település - sokféle nagy eseménynek adott már otthont az elmúlt években, ám ekkora felhajtást és érdeklődést egyszer sem lehetett tapasztalni, mint most. Ahogy közeledett a késő délutáni befutó, úgy lett egyre nagyobb a szurkolók, kíváncsiskodók tömege a célterület közelében. Az élelmesek már órákkal a kerékpárosok érkezése előtt, elfoglalták a legjobb helyeket a kerítések mentén. A szervezők - igazi profi módon - mindent elkövettek a kilátogatók szórakoztatásáért, volt zene, felvonulás, rezes banda, ajándékok, valamint többféle játék, amelyet kipróbálhattak a kíváncsiskodók. Az emberek sűrű sorokban álltak a kempingtől egészen a célig, amelyet a 71. számú út és az Ilyés Gyula utca kereszteződésétől nem messze alakítottak ki. Persze nemcsak a magyarországi szakasz utolsó helyszínén volt komoly az érdeklődés, sokan látogattak ki Tihanyba is, ahol hegyi hajrát jelöltek ki, Badacsonyban és a Balaton-felvidék többi részén szintén rengetegen voltak kíváncsiak a világ egyik legismertebb, száz milliók által követett sporteseményére.

Ami magát a versenyzést illeti, ahogyan arra számítani lehetett mezőnyhajrát hozott a szakasz. A füredi célba Mark Cavendish száguldott be elsőként, a brit kerékpáros immáron 16. szakaszgyőzelmét érte el a Giro d’Italián. A kaposvári rajt után nem sokkal hárman szöktek el a mezőnytől, őket 28 kilométerrel a cél előtt sikerült utolérnie a mezőnynek. Egyikük, az olasz Tagliani húzta be a nagykanizsai és a badacsonyi sprinthajtát, a tihanyi hegyi részhajrát Eenkhoorn nyerte. A magyarok közül Fetter Erik 41. lett, Valter Attila a 48. helyen ért célba szintén a mezőnnyel. Peák Barnabás a 172. pozícióban zárt.

Hegyestűnél is elhaladt a mezőny: 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!