Változatos félidők

2022.10.22. 18:07

Kétszer is villant a piros lap a Veszprém–Szeged derbin

Az első félidőben látottakat követően váratlanul lett szoros a Veszprém–Szeged kézilabdaderbi szombaton a Veszprém Arénában. A kiütés elkerüléséért küzdő vendégek felszívták magukat, de végül biztos hazai siker született.

Horváth Gábor

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Telekom Veszprém–Pick Szeged 31-26 (16-10)

Veszprém, 5000 néző. V.: Andorka, Hucker. Telekom Veszprém: Corrales – GASPER MARGUC 4 (1), J. Omar 3 (1), Lauge 3, Pesmalbek 2, ED-DERA 3, Strlek 2. Csere: Cupara (kapus), Ligetvári, NENADICS 4, NILSSON 4, Ilic Z. 1, Lukács P., Sipos, VAJLUPAU 5 (3), Elísson. Edző: Momir Ilics. Pick Szeged: ALILOVIC – Bombac 3, Tönnesen 1, Gaber 1, Mackovsek 1, Bodó, BLONZ 7 (5). Csere: Rosta M., SOSTARIC 6 (2), MARTINS 6, Garciandía 1, Radivojevics. Edző: Juan Carlos Pastor.
Kiállítások: 4, ill. 2 perc.
Hétméteresek: 6/5, ill. 9/7.
Piros lap: J. Omar (29.), ill. Rosta M. (8.).
Az előző szezon bajnoki döntőjének visszavágójaként is fel lehetett fogni a szombati Veszprém–Szeged derbit, ki ne emlékezne rá, legutóbb a Tisza-partiak bajnoki címet ünnepeltek a Veszprém Arénában. Azóta nagyot fordult a világ, a bakonyi csapat remek formában van, minden sorozatban hibátlanul menetel, míg a szegediek a bajnokságban ugyan százszázalékosak voltak a rangadó előtt, a Bajnokok Ligájában mind a négy találkozójukat elveszítették.
A vendégek ráadásul több játékosukat is nélkülözni voltak kénytelenek sérülés miatt, Bánhidi Bence, Mikler Roland és Sebastian Frimmel sem volt a keretben. Emellett az is megemlítendő, hogy Juan Carlos Pastor alatt inogni látszik a kispad, az utóbbi időszakban többször is szétesett csapat benyomását keltette a Pick. A szegedi szurkolók azt várták, hogy talán épp a Veszprém ellen fordulnak pozitívra a dolgok.
A hazaiaknál Kentin Mahé volt maródi, a francia irányító a válogatottszünetben sérült meg.
Visszafogottabb kezdés után a Veszprém pörgött fel előbb, méghozzá elég jól, 5. perc: 3-0. A vendégek sokat hibáztak, különösen támadásban volt nagyon bizonytalan a Szeged. Több mint öt perc kellett az első Pick-gólhoz, Bombac juttatta a labdát a hálóba, 3-1.
A 8. percben Pesmalbek került a földre, videóztak a bírók, majd visszatérve piros lappal kiállították Rosta Miklóst. A magyar válogatott beállós keze a szerb fejét érte, de nem tűnt szándékosnak az eset.
Alilovic mutatott be egy védést, majd a csereként beszálló Martins góllal kezdett, 10. perc: 4-2. Hamar visszaállt azonban a négygólos különbség, Lauge sétált a kapuig, 14. perc: 7-3.
Alilovic jól védett, de így is komoly volt a különbség a felek között. Corrales is megmutatta magát, Radivojevics hetesét hárította a spanyol kapus.
A 18. percben 10-3 állt az eredményjelzőn, Juan Carlos Pastor kénytelen volt időt kérni, nem túlzás, siralmasan festett csapata.
Nenadics és Nilsson rombolta tovább a szegediek önbizalmát, a másik oldalon Martins villant olykor-olykor.
A 26. percben 15-8-ra vezetett a Telekom, amelynek támadásban nem nagyon kellett erőlködnie, az esetek többségében könnyedén játszotta át riválisa védekezését.
A védekezés azonban a hazaiaknál is kihagyott, ennek köszönhetően a félidő végére mínusz ötre zárkózott a Szeged, 15-10.
A hajrában többször is videóztak a bírók, megint jött egy „meglepetés” piros lap, Jahja Omar kapta. Az biztos, hogy szabálytalan volt az egyiptomi, de kiállítása, Rostáéhoz hasonlóan, túlzásnak tűnt. A közjáték után Cupara fogta Sostaric hetesét, ed-Dera talált be, majd Cupara védett nagyot, így ért véget a játékrész. 

A szünet után két szegedi góllal folytatódott a derbi, 16-12. Ilic Zoran válaszolt, Elísson büntetőjét viszont hárítani tudta Alilovic. Még feljebb zárkózhatott volna a Szeged, de a vendégek kétszer is eladták a labdát, igaz, egy alkalommal Alilovic ziccert védett a lerohanásnál.
Blonz hetesgólja után 18-14 állt az eredményjelzőn, majd Alilovic újabb védése után Sostaric is betalált, 37. perc: 18-15. Vajlupau és Lauge egyaránt megvillant, nem engedte közelebb a riválist a Telekom.
Alilovic nem először javította társai hibáit, nagy formában védett a volt veszprémi kapus.
Blonz alakította 20-18-ra az állást a 42. percben, Momir Ilics időt kért. Vajlupau volt eredményes a büntetővonalról.
Több hiba is becsúszott a veszprémiek játékába, mínusz egyre jött fel a Szeged, 21-20. Kétszer is kapufát lőttek a bakonyiak, de a Pick nem tudott egyenlíteni, Nenadics találatát követően 23-20-ra vezetett a Telekom.
Lauge kétperces büntetése után megint eladta a labdát a Szeged, Nenadics büntetett egy szép találattal.
A Telekom tartotta előnyét, azonban a vendégek továbbra is tapadtak ellenfelükre, 54. perc: 26-24. A házigazda rendre visszaállította a háromgólos különbséget, és a Tisza-partiakban nem volt több. A vendégeket demoralizálta, hogy kétszer is a blokkról pattant a hálójukba a labda.
Vajlupau találata zárta a mérkőzést, változatos félidőket követően összességében biztosan nyert a Veszprém.
Momir Ilics: – Boldog vagyok, hogy nyertünk. Büszke vagyok játékosaimra, köszönet a szurkolóknak a nagyszerű biztatásért. Jól kezdtünk, sikerült nagyobb különbséget kialakítanunk, a második félidőben viszont sok helyzetet elhibáztunk, illetve Alilovic nagyon jól védett. Nehézséget okozott Jahja Omar kiválása, Laugénak kellett jobbátlövőt játszania, de meg tudtuk oldani a helyzetet, örülök, hogy sikerült megvernünk a Szegedet.
Juan Carlos Pastor: – Természetesen rosszul jött, hogy Rosta gyorsan piros lapot kapott, hiszen támadásban és védekezésben is fontos emberünket veszítettük el. A Veszprém el is tudott lépni nyolc góllal. Pozitívum, hogy csapatként küzdöttünk és sikerült visszajönnünk a meccsbe. Amikor felzárkóztunk, hibáztunk, amit a hazaiak azonnal kihasználtak. Sajnos nem tudtuk kontrollálni a meccset a nagyon jó Veszprém ellen. Kikaptunk, de örülök, hogy egy csapatként harcoltunk. Sok a sérültünk, várjuk, hogy visszatérjenek, nagyon sok munka vár még ránk.
Mikita Vajlupau: - Az utolsó pillanatig küzdött a Szeged, remek meccset játszottunk egymással. Fantasztikus volt pályára lépni ezen a derbin. Az első félidőben jól játszottunk, de a folytatásban buta hibákat követtünk el, esélyt adtunk a vendégeknek a felzárkózásra. A Szeged Európa egyik legjobb csapataként kihasználta ezt. Szerencsére tudtunk javítani, boldog vagyok, hogy nyertünk. Fantasztikusak voltak a szurkolók, ez a siker nekik szól.
Mirko Alilovic: - Nagyon rosszul kezdtünk, olykor csak néztünk egymásra, mi történik. Semmi nem jött össze ekkor. Fontos viszont, hogy a folytatásban képesek voltunk felzárkózni, jól küzdöttünk, és még a döntetlenre is volt esélyünk. Szomorú vagyok a vereség miatt. Nagy a nyomás rajtunk, sok a sérültünk, de bízom benne, hogy hamarosan visszatérünk a győztes útra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!