A vb volt a fő versenye

2023.04.04. 12:09

Újabb olimpiát célzott meg a veszprémi sífutó

Eseménydús szezont zárt a Veszprémi Sí Egylet olimpikonja, Kónya Ádám, aki nemcsak az edzéseken és a versenyeken harcolt nagyot, egy makacs betegséggel is megküzdött a téli hónapokban.

Horváth Gábor

Kónya Ádám sikeresen teljesítette a kvalifikációt a planicai világbajnokságon Fotó: Facebook/Kónya Ádám

Embert tervez, Isten végez – tartja a mondás, és ez az élsportolókra is igaz olykor.

Kónya Ádám sífutó előzetesen nem így tervezete a szezonját, de természetesen – ahogyan ezt kell – alkalmazkodott a helyzethez és megpróbálta a lehető legjobbat kihozni belőle.

A balatonalmádi sportoló – aki vármegyénk egyetlen (ráadásul kétszeres) téli olimpikonja – idény közben összeszedett egy makacs betegséget, ami rányomta a bélyegét a versenyzésre is. – Csúnya köhögéssel kezdődött, a Covid-tesztek negatívak lettek, tehát nem koronavírusról volt szó. Sajnos egy hónapig húzódott, kidőltem, ijesztő volt. Kénytelen voltam több versenyt is kihagyni, aztán szépen fokozatosan visszatértem, később kiderült, túl korán. Visszabetegedtem és ágynak dőltem, így január elején szinte mindent elölről kellett kezdenem – nyilatkozta lapunknak Kónya Ádám.

A 30 éves sportember profihoz méltó módon a szezon további részében alaposan kitett magáért. Mivel több fontos megmérettetést, világkupát le kellett mondania a betegség és a nem megfelelő forma miatt, a világbajnokság vált az első számú eseménnyé. A szlovéniai Planicában rendezett vb számára a 10 kilométeres kvalifikációs futammal indult. – Tizedikként sikerült továbbjutnom, de borzasztóan nehéz volt. Épp melegedett az idő, olvadt a pálya, és aki a végén rajtolt, az emiatt hátrányba került. A második körben az életemért futottam, szerencsére sikerült elérni a célt, a tovébbjutást. A 15 kilométeres viadal már jól ment, előrébb is végeztem, mint ahogyan rangsorolva voltam. Azt éreztem, hogy rendben mennek a dolgok.

Kónya Ádám 15 kilométeren 78. lett, legjobb magyarként, mert Lágler Kristóf a 82., Büki Ádám a 85. helyen végzett.

Kónya Ádám a vb-n szerepelt még sprintben (74. hely) és csapat sprintben, utóbbiban Láglerrel párosban a 27. pozíciót szerezte meg.

A balatonalmádi sífutó a svédországi Falunban rendezett világkupán zárta a szezont, méghozzá remekül, jó formában versenyzett. Kónya Ádámot Svédországhoz kötik egyetemi tanulmányai is, amelyeket idén szeretne lezárni. A következő hónapok nagyrészt így a tanulásról szólnak majd, ami a sportot illeti, április végén kezdődik a felkészülés a következő idényre.

A kétszeres olimpikon elárulta, szeretne háromszoros ötkarikás résztvevő lenni, megcélozta a 2026-os milánói játékokat. Ami a közlejövőt illeti, szeretne a felkészülés egy része alatt az olasz válogatotthoz csatlakozni, korábban már dolgozott velük együtt. – Nagyon pozitív és előremutató volt a munka velük. Barátságos, jó társaságról van szó, amelynek német edzője van. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!