Nincs könnyű dolguk idén

2023.07.23. 11:25

Balaton-átúszás: Több mint tízezren a Balatonban

Negyvenegyedik alkalommal rendezik meg a Balaton-átúszást, az egy nappal elhalasztott eseményen Novák Katalin köztársasági elnök is részt vesz.

Horváth Gábor

Balatonboglár, 2023. július 23. A 41. Lidl Balaton-átúszás résztvevõi a balatonboglári célban 2023. július 23-án. MTI/Varga György

Fotó: Varga György

 

 

 

Közel 11 ezren várakoztak szombaton reggel Révfülöpön, hogy részt vegyenek a 41. Lidl Balaton-átúszáson, amelyet az eredeti időpontról (július 22.) el kellett halasztani, egy nappal később viszont elhárult az időjárási akadály. A szél csökkent, de azért voltak hullámok a Balatonon, ami azt jelentette, hogy a szokásosnál valamivel komolyabb erőpróbát jelent a Révfülöp és Balatonboglár közötti 5,2 kilométer hosszú táv legyűrése.

Persze nem mindenki ezen a távon indult, „felezni” is lehetett, illetve a SUP-osokra is gondoltak a szervezők, akik arról tájékoztattak, hogy 1071 magyar településről és összesen 49 országból érkeztek résztvevők az eseményre. A honi nevezők mintegy 30 százaléka jött a fővárosból, a három Balaton-parti vármegyéből pedig 10 százalék. Utóbbiak közül Veszprém vármegye képviselteti magát a legnagyobb arányban, ami 520 nevezést jelent.

A résztvevők rendelkezésére ezúttal egy úgynevezett úszófolyosó áll, amely 200 hajót számlál. A biztonságra három kórházhajó és egy 60 fős orvosi, ápolói csapat ügyel.

Az indulók között ott van Novák Katalin köztársasági elnök is, aki férjével a hagyományos, teljes távú átúszáson vesz részt.

NOVÁK Katalin
Novák Katalin köztársasági elnök az 5,2 kilométeres táv teljesítésére készül a 41. Lidl Balaton-átúszáson Révfülöpön
Fotó: MTI/Katona Tibor

A férfiaknál Barabás Imre teljesítette elsőként az 5,2 kilométeres távot 1 óra 5 perc 37 másodperces idővel, míg a nők között Rohács Luca volt a leggyorsabb.

A szervező BSI tájékoztatása szerint közel 9500 úszó állt rajthoz a hagyományos távon, és igyekezett leküzdeni a Révfülöp és Balatonboglár közötti 5,2 kilométert.


Mintegy ezren vágtak neki a Balatonboglárról induló, majd egy félkört megtéve, ugyanoda visszaérkező 2,6 kilométeres távnak. Mellettük 700-an vállalkoztak arra, hogy SUP-deszkával teljesítik a Révfülöp és Balatonboglár közötti szakaszt, ez volt a Balaton-áthúzás elnevezésű viadal.

Az esemény szervezői elárulták, a célba érkezőket mindhárom versenyszámban egyedi éremmel és a szponzoroknak köszönhetően gazdag célcsomaggal várták. A megmérettetések előtt, közben és után kicsiket és nagyokat egyaránt számos támogató várta, sokszínű, különleges programokkal, játékokkal, fantasztikus fesztiválhangulatot teremtve.
Mint ismeretes, az idei Balaton-átúszás eredeti időpontja július 22., szombat lett volna, azonban az előrejelzések zivataros időjárást jósoltak, ezért született döntés arról, hogy az eseményt egy nappal később rendezik meg.
Az első rajtolók reggel hét órakor szálltak vízbe Révfülöpön és a délelőtt folyamán még ezrek követték őket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!