Ingyenesen látogatható

2023.08.03. 07:00

A hétvégén tovább íródik a Veszprém-rali története

Kislőd, Kislőtér és Hegyesd várja a 29. Veszprém-rali mezőnyét vasárnap, előtte, szombaton kvalifikációs futam Királyszentistvánon. Nem árt tudni: a verseny ingyenesen látogatható.

Juhász-Léhi István

Fotó: Fülöp Ildikó

Ovádi Péter, a térség parlamenti képviselője megnyitóbeszédét azzal kezdte, a Veszprém-rali nagyon sokat jelent a régiónak.  – A veszprémi identitásban mára benne van a rali is, sokan erről ismerik Veszprémet. A verseny napjaiban felpezsdül a város – mondta Ovádi Péter. – Látva a mezőnyt, nagyon jó versenyre van kilátás – tette hozzá.

Brányi Mária, Veszprém alpolgármestere elmondta, 29. alkalommal lesz Veszprémben futam. – Egy ilyen rendezvény azért is nagyon fontos a város életében, mert erősíti azt az imázst, amelyet évek óta építünk – fogalmazott. – Büszke vagyok rá, hogy ezt a sok évet a magunk mögött tudhatjuk, és kérek mindenkit, hogy azon legyünk, hogy ez a folyamat ne szakadjon meg.

Weingartner Balázs, a HUMDA Zrt. elnök-vezérigazgatója arról beszélt, azon dolgoznak, hogy az idei év tanulságait levonva jövő ősszel egy tervezhető és a rendezők számára is garanciát biztosító ralinaptárt tervezzenek.

– A Veszprém-rali kihagyhatatlan az országos ralibajnokságból – fogalmazott Szujó Zoltán, az MNASZ elnöke. – Ezekre a márkákra igyekszünk a lehető legjobban vigyázni. Ugyanakkor nem véletlen, hogy alpolgármester asszonnyal a püspöklila buszokról meg a bérelhető elektromos biciklikről kezdtünk el beszélgetni, és nem a ralikról; mert engem is érdekel a környezetvédelem, a klímaváltozás. Látnunk kell, hogy az autósport szerepe is megváltozik, és egészen másként kezelik, mint akár csak 5–10 évvel ezelőtt, viszont látható, hogy még mindig óriási a vonzereje. Mindent igyekszünk megtenni azért, hogy jó vendégek legyünk ezen a hétvégén, köszönjük, hogy itt versenyezhetünk.

Őry Tamás, az MNASZ alelnöke szerint az új elnökség célja az volt, hogy a ralibajnokságban egy kicsit visszahozzák a murvás versenyek fényét, hiszen nem igazán tudnak felkészülni a magyar pilóták a nemzetközi megmérettetésekre, ha csak egy murvás verseny van. Mint mondta, egy raliverseny megrendezése évről évre nehezebb.

– Ez a 29. Veszprém-rali, de lehetne 39-et is mondani, mert 1984 óta van Veszprém megyében országos ralibajnoki futam. Valójában ‚94-től hívjuk hivatalosan Veszprém-ralinak, ugyanis azóta minden évben Veszprém központtal bonyolódik – jelentette ki Lakatos Róbert, a szervezőbizottság vezetője. Azt kérte, hogy mindenki tartsa be a biztonsági előírásokat, a pályabiztosítók és sportbírók utasításait. Másrészt olyan területeket használ a verseny, amelyek védettség alá esnek, ám ezeket a pályákat csak akkor kapják meg a jövőben, ha a nézők tisztaságot és rendet hagynak maguk után. A verseny központja a Veszprém Arénában lesz, parkolójában pedig a szervizpark. A rendezvény ingyenes, semelyik nézői pontra nincs belépő. Végül egy kuriózum: kvalifikációs futam lesz szombaton este Királyszentistván külterületén 18 órától 19.30-ig.

A verseny vasárnap 9 órakor startol Kislődön, a Kislőtéren és Hegyesden 3-3 alkalommal zúgnak el a versenyautók, hogy majd a győztes este negyed 7 körül felguruljon a céldobogóra. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!