Cininek sikerült mozgásra bírnia a gyerekeket

2023.10.08. 09:00

A Szabadidősport Egyesület Révfülöp elnöke olimpikon barátait is megnyerte a nemes célnak

A sok kütyü között felnövő gyerekeket ma nem egyszerű mozgásra bírni. A Szabadidősport Egyesület Révfülöp elnökének, Kovács Katalin Cininek azonban sikerült összehoznia egy olyan egyesületet, amely akár száznál is több gyereket csábít egyszerre mozgásra.

Tóth B. Zsuzsa

Kovács Katalin Cini szeretné minél több sportággal megismertetni a gyerekeket

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Kovács Katalin Győrben született, de már azt megelőzően telket vettek nagyszülei Révfülöpön a hegyen. A csöpp lány már az építkezésen ott volt, igaz, csak a mózeskosárban. Gyermekkorát a nagyközségben töltötte, amíg nem járt iskolába, aztán alig várta a szüneteket, hogy amikor csak lehet, visszatérhessen. Győrben a sportvezető édesapa meccsekre vitte magával, Cini otthonosan mozgott a focisták és a kézilabdázók között, de járt bokszmeccsen és úszóversenyen is. Némettanítóként végzett, sportmenedzser-szervezést és kommunikációt tanult még a főiskolán, aztán dolgozott Bécsben, ahol jól ráerősített németnyelv-tudására, és tanult angolt, olaszt, orosz és spanyol nyelvet is még. De valahogy mégis a sport lett a szíve csücske. Gyermekkori példaképe Iváncsik Mihály, sportban a legnagyobb kedvence ma is, inspirálta őt és az öccsét egyaránt. Iváncsik Gergőt és testvéreit születésük óta ismeri, ahogy sok más neves sportolót úgyszintén. Cini az ETO FC-ben a marketingcsapatot erősítette, közben nyelveket oktatott a focistáknak. Azt mondja, előfordult, hogy 14 nemzet sportolói voltak egyszerre az öltözőben. A magyarokat angolra, a külföldieket magyarra tanította, még oroszról is. 

A nyelvoktatás sok mással együtt új szintre került a Covid megjelenésével, a diákok kényelmesebbek lettek, előtérbe került az online oktatás, amely máig megmaradt. Cini pedig rájött, hogy tanév közben sem muszáj Győrben lennie, Révfülöpről ugyanúgy tud tanítani. Szüleivel együtt a nagyközségben él tavasztól őszig, és ápolva a gyermekkori barátságokat, maga mellé toborzott néhány helybelit, hogy létrehozzanak valamit, ami megmozgatja, sportra bírja a gyerekeket.  

Azon tűnődött, hogy az ETO-nál szerzett tapasztalatokat miként kamatoztathatná. A fociklubban rengeteget tanult Klement Tibor akkori ügyvezetőtől, akire máig mindenben számíthat. Amellett Cini már gyerekkorában látta, miként kell lebonyolítani egy sporteseményt. Csakhogy ő valami különlegeset szeretett volna létrehozni. Révfülöpön elsőként Bogdán József vendéglátóssal osztotta meg az ötletét, hogy az űrt kitöltve életre hívhatnának egy szabadidősportra csábító csoportot. Hiszen olyan sok rendezvény van a községben, de sportegyesület csak kettő. Kondor Géza polgármester szintén ígérte, hogy mindenben segít, és az önkormányzati képviselők ugyancsak támogatásukról biztosították a csapatot. Kovács Katalin tudta, hogy világbajnok, olimpikon barátait megnyerve az ügynek, igazán vonzó programokat szervezhetnek. Így lett. 

Azt a célt tűzték ki, hogy tavasztól őszig kültéri programokat szervezzenek, télen pedig elvigyék az iskolába a győri kosaras lányokat, a gyerekeket meg például Gyirmót-meccsre. Tavaly nyárra létrehozták a Légy Aktív Révfülöp csoportot, amely szervezett a szünetben néhány sportprogramot, egyre nagyobb sikerrel. Például Fa Nándorral vitorlázhattak, Szilágyi Liliána olimpikonnal úsztak az érdeklődők. Az idei évre egyesületté alakultak, a Szabadidősport Egyesület Révfülöp a nyáron szinte minden héten szervezett egy-egy eseményt a strandon olimpikonok, világbajnokok részvételével. Hiszen Cininek a legfontosabb az volt, hogy közel vigye a neves sportolókat a gyerekekhez. Példaképeket állítson eléjük, átadhassa számukra azt az érzést, amit ő is átélt gyermekként, amikor kezet fogott Puskás Öcsivel. Ma is emlékszik rá, hogy remegett a lába, amikor Székely Évával vagy Papp Lászlóval találkozott. A sztárok pedig – például Csay Renáta, Sipos Lilla, Ábrahám István, Salga István – hihetetlen nagy alázattal érkeztek valamennyien, hogy népszerűsítsék a mozgást, Cini és csapata segítségére legyenek. Annál is inkább, hiszen a helyi vállalkozók támogatásának és a szervezők, egyesületi tagok önzetlenségének köszönhetően sikerül minden eseményt megrendezni, a sportolók pedig sportbaráti szeretetből érkeznek a gyerekekhez. 

Volt, aki Balatonudvariból odáig evezett, hogy Kammerer Zoltánnal találkozzon, de két idős ember is megszólította Cinit, kérdezve, hogy csatlakozhatnak-e a programhoz. Fa Nándor előtt egy idős pár is sorba állt autogramért, megható volt látni az örömüket. Az egyik helyi nagymama az unokáival egyetlen programot sem hagyott ki. Az események a legkisebbektől a legidősebbekig mindenkit érdekeltek, megmozgattak valamilyen szinten. Érkeztek angol, német, izraeli, amerikai gyerekek és családok, rengetegen vettek részt a sztárokkal, például Kalmár Zsolttal és több válogatott játékossal a focigálán és a strandfocin, a SUP- és az úszóversenyen, közel kétszázan eveztek együtt a naplementében. 

Cini számára az ilyen sikerek mindig sok erőt adtak a folytatáshoz. Mert amúgy, amikor a SUP-on evezve vagy úszás közben pihent, akkor is a következő programon járt már az esze. És persze azon, hogy miként jussanak túl a nehézségeken. Hiszen azt akarták, hogy a rendezvények mindenkit elérjenek, ez pedig nagy kihívás volt. Amint az is, hogy bebizonyítsák, senkitől nem akarnak elvenni semmit. Csak adni, maradandót alkotni, együtt. Elfogadják a helyiek, hogy a nyaraló gyerekekért és az átutazókért egyaránt készek tenni. Ez volt a kemény munka. Elfogadtatni magukat, és elhitetni, hogy jót akarnak. De érzésük szerint ez mára sikerült. Ezt bizonyítja a tény, hogy egyre többen érkeztek a programokra, és hogy a két év megkoronázásaként a legutóbbi diáksportnapot már az iskolával, az önkormányzattal és a két helyi sportegyesülettel, no meg persze egy sztárral, Iváncsik Gergővel karöltve szervezhették. Cini úgy érzi, kezdik összegyúrni a révfülöpi közeget, ezért már újabb sportolókkal tárgyal a jövő évi programok sikere érdekében. Azt mondja, az eddigieket még lehet fokozni, és már azon agyal, hogy jövőre mit tehet. Új sportágat, például strandkézilabdát vonna be a programokba, de a foci marad, mert annak muszáj maradnia. Pláne, hogy sokan már a következő focigálát várják, amint az idén bevezetett nagy sikerű közönségtalálkozókat szintén. Ősztől az iskolában újra vendégeskednek majd a győri kosarasok, az amerikai játékosok és a gyerekek utazhatnak meccsre is. Aztán Cini szerint két meccs, és már itt is a tavasz. Bár jó lenne, ha időközben a Balaton befagyna, és újra felvehetné a korcsolyát. Azt mondja, akkor végre lehetne szervezni egy téli jeges programot is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!