Két nagyszerű rekord is született

2023.10.04. 10:11

Paksi siker a péti sakkversenyen

Szeptember végén rendezték meg a Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtárban a VI. Péti Rapid Sakkverseny–Kurucsai István (1938-2022) emlékversenyt.

Veol.hu

Hatodik alkalommal rendezték meg a pétfürdői eseményt

Forrás: Péti MTE

A sakkesemény a Függetlenség napi ünnepség kísérőrendezvényeként a „Pétfürdő Sportjáért” Közhasznú Alapítvány rendezésében valósult meg. A versenyszervezői feladatokat idén is Szabó Zoltán, a Péti MTE Sakk Szakosztály vezetője látta el.

Kurucsai István az 1970-es évektől 1994-ig volt a Péti MTE sakkozója. Létrehozta az úgynevezett péti sakkiskolát, országosan híres sakktáborokat szervezett, több tanítványa is eredményesen szerepelt a korosztályos sakk világbajnokságokon. Sportdiplomáciai sikerei közé tartozik, hogy Pétfürdő adhatott otthont 1986-ban a magyar női nyílt sakkbajnokságnak, illetve több alkalommal rangos nemzetközi sakkversenynek is.

A versenyszervező jóvoltából a sakkozók egy kiállítás keretében megismerhették Kurucsai István munkásságát, a Péti MTE legnagyobb sakk sikereit és Pétfürdő nagyközség értékeit.

A pétfürdői sakkverseny 8 fordulós svájci rendszerben, 10 perces játékidőkkel és 5 másodperces lépésenkénti bónuszidőkkel zajlott le a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) rapid szabályai szerint tradicionális módon, mert a számok összeolvasva Pétfürdő irányítószámát eredményezték. Holtverseny esetén mezőnyérték mutatók döntöttek a végső sorrendről.

Az idei versenyen két nagyszerű rekord is született. Egyrészt az 53 fős létszám a verseny történetében a legmagasabb volt, másrészt a győztes először ért el 100 százalékos eredményt, ami tekintélyt parancsoló 2569 Élő-pontos teljesítményt jelentett. Az emlékverseny közel 4,5 órán keresztül tartott, a 208 parti közül csupán 31 végződött döntetlennel.

A díjazottak, legjobb ifjúsági: játékos Changxing Li (Városgazda Akadémia) 4,5 pont. A legjobb amatőr játékos Szabó Attila (Komárno) 5 pont. A legjobb szenior játékos Domonkos József (Ezüst Huszár SE) 6 pont. A III. helyezett Forgács Attila (Balatonfüredi SC) 6 pont, a II. helyezett Domonkos Dániel (Ezüst Huszár SE) 7 pont, az I. helyezett pedig ifj. Forgács Attila FIDE-mester (ASE Paks) 8 pont. Mindannyian serleget és oklevelet kaptak, illetve az I-III. helyezett pedig egy-egy érmet is. Az általános iskolások – Changxing Li és Jiang Yaxing (Városgazda Akadémia), Kiss Dorina és Kiss Bence (Szabadgyalog SE), Légrády Botond (Ezüst Huszár SE) és Kása Imre (Dunaharaszti MTK) – a sakkverseny győztesének közreműködésével „kismesteri” különdíjban részesültek.

A versenybírói teendőket immár hatodik éve Czingler Sándor nemzetközi sakk versenybíró látta el, aki színvonalas munkájának elismeréseként emléklapot vehetett át a versenyszervezőtől. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!